Una batalla col·lectiva i global

Ara és l'hora de la coordinació i la col·laboració a tots els nivells amb respecte institucional

Lluitar contra la pandèmia de la malaltia del Covid-19 demanarà en les pròximes setmanes unes dosis de responsabilitat individual i col·lectiva que haurem de ser capaços de demostrar tant els ciutadans com els polítics, i que avui no es poden donar per segures. La ràpida expansió del virus exigeix el compliment de dures mesures per intentar retardar o evitar el col·lapse sanitari. I aquestes mesures afectaran l'economia en un grau encara desconegut i inquietant per a empreses i treballadors.

Com que les pandèmies no s'aturen a les fronteres, aquesta situació exigeix una estreta col·laboració a tots els nivells per aconseguir la millor gestió política, econòmica i científica, que permeti salvar vides i esmorteir una recessió de gran magnitud. No és ara el moment de declaracions que aportin confusió sobre la gestió, d'imposar absurdes jerarquies ni de posar bastons a les rodes de la gestió sobre el terreny, sinó de col·laborar a tots els nivells administratius amb l'objectiu de superar aquesta situació com més aviat millor. Ja hi haurà temps d'exigir responsabilitats i d'establir noves regles del joc territorial, com vol una gran majoria de la població catalana, unes regles que fa anys que van caducar i que avui estan en qüestió.

Només la col·laboració a tots els nivells pot aturar les conseqüències de la pandèmia. La cooperació no ha de tenir fronteres ni en l'àmbit sanitari (OMS) ni en l'àmbit polític (Unió Europea) ni en l'àmbit científic, amb els nombrosos equips catalans que treballen diàriament connectats als millors col·legues del món. El Covid-19 és un enemic comú i els ciutadans no entendran que la gestió no sigui la més eficient per a cada territori, ni la més intel·ligent a nivell comú. Ni entendran que qui ha gestionat fins ara amb èxit els seus recursos sanitaris o de seguretat durant tantes dècades pugui ser desplaçat sense un nivell més alt d'expertesa. Col·laborar requereix respecte, persones competents en la seva matèria i compartir un objectiu comú, que avui és derrotar la malaltia del Covid-19, que avança sense fre. Això és el que els ciutadans esperen dels seus líders a tots els nivells.

En l'àmbit econòmic, el desafiament requereix també cooperació i valentia per aprendre de l'última crisi quan encara ens estem recuperant en molts àmbits. L'economista Jordi Galí ho deixa ben clar avui en aquest diari quan adverteix que, si la caiguda de l'activitat pot ser del 50% mentre durin les mesures extraordinàries, ens podem trobar "en un ordre de magnitud de caiguda del PIB semblant a la caiguda acumulada durant la crisi del 2008 al 2013". Per tant, es requereixen uns plans de xoc català, espanyol i europeu extraordinaris. Cal, d'una banda, evitar la caiguda de l'ocupació i fer que es mantinguin els ingressos dels treballadors i, de l'altra, evitar la fallida d'empreses i garantir-ne la solvència i la continuïtat, cosa que permetria també evitar el deteriorament del sistema financer. Ens cal coordinació, cooperació i solidaritat a tots els nivells administratius i ciutadans.

El + vist

El + comentat