05/05/2024

Una setmana de campanya que serà decisiva

2 min
Cartells electorals a la parada de rodalies d'Ocata al Masnou

L'experiència de les últimes eleccions mostra que l'última setmana de campanya acostuma a ser decisiva, ja que cada vegada més els electors esperen a l'últim moment per decidir el seu vot. Així, a les últimes eleccions generals vam veure la remuntada de Pedro Sánchez davant un Alberto Núñez Feijóo que va cometre errors greus. I també a les basques el PNB va mobilitzar a última hora el seu electorat per impedir ser derrotats per EH Bildu. Què passarà a les eleccions catalanes?

L'última onada de l'enquesta de YouGov per a l'ARA preveu una victòria clara del PSC amb Junts per davant d'ERC i la majoria independentista al límit. Una de les claus que poden alterar aquest resultat és la capacitat dels partits per convèncer els indecisos, les persones que a hores d'ara encara no saben què votaran. Les dades de l'enquesta de YouGov permeten fer-se una idea de com són aquests indecisos i així poder anticipar quins partits tenen més possibilitats de créixer d'aquí al 12-M. I aquí ens apareixen tres partits, que són el PSC, ERC i el PP, molt per davant dels altres. Això voldria dir, per exemple, que Junts pràcticament no té indecisos perquè ja ha mobilitzat tot el seu potencial electorat.

Amb aquest escenari es poden fer moltes càbales de cara a les eleccions. Per exemple, si el PSC convenç els indecisos i ERC i el PP no ho fan, encara pot ampliar més la seva victòria i impedir la majoria independentista. En canvi, si aquesta última setmana és ERC qui en capta més, a més de millorar el resultat propi podria assegurar la majoria independentista al Parlament, que és l'autèntica variable que està en joc el 12-M, més enllà de si aquesta majoria després és operativa o no. Els republicans són, segons les dades, els únics en el camp independentista que encara no han aconseguit mobilitzar els seus electors.

En el cas del PP, és probable que tingui gent temptada de votar el PSC com a vot útil per impedir un govern independentista i altra gent que està en la frontera amb Vox. El que sí que sembla que les dades corroboren és que el votant indecís respon a un perfil majoritàriament d'esquerres, dona, no especialment independentista tot i que té simpatia per ERC, castellanoparlant i que viu a l'àrea metropolitana. També solen ser els menys polititzats, i per això els més difícils de preveure.

L'última setmana de campanya viurà un dels seus moments culminants en el debat de TV3 d'aquest dimarts, que és el que sempre té més seguiment en unes eleccions catalanes. Fins ara la campanya ha estat marcada per la maniobra de Pedro Sánchez d'agafar-se cinc dies de reflexió per després continuar com si res i també per les possibles aliances. El debat hauria de servir perquè els candidats concretin més les seves propostes sobre la resta de qüestions que preocupen a la ciutadania, com ara l'economia, el finançament, l'educació, la sanitat, etc. Tot el que ajuda a dibuixar un model de país i que ha de servir als ciutadans per orientar el seu vot.

stats