L’EDITORIAL
Editorial 09/09/2015

Volkswagen aposta per Catalunya

El procés sobiranista, malgrat els avisos de Rajoy, no espanta les multinacionals de Catalunya

2 min

El president espanyol, Mariano Rajoy, va poder comprovar ahir in situ com una multinacional de la magnitud de Volkswagen manté intacta la seva aposta per Catalunya tot i els mals auguris que alguns s’encarreguen d’escampar a compte del procés sobiranista. El grup alemany invertirà 3.300 milions a la planta de Seat de Martorell per fer recerca i desenvolupar quatre nous models en un termini de dos anys. Es tracta de l’operació més important de la matriu alemanya per rellançar la seva filial espanyola, que a hores d’ara és l’única del grup que encara té pèrdues.

Martorell s’endú així la part grossa del pastís de les inversions que Volkswagen va prometre per a les seves plantes espanyoles, 4.200 milions, i permetrà la contractació d’un centenar d’enginyers per al seu centre tècnic. D’aquesta manera es premia una planta que ja ha demostrat a bastament la seva productivitat i capacitat d’innovació, avalades per l’èxit del León i dels successius models de l’Ibiza, que s’han mantingut entre els més venuts en un context molt difícil per a la marca.

La cara B de l’acte de presentació d’ahir a Martorell va ser l’absència de representants del Govern, cosa que va permetre a Rajoy i el seu seguici acaparar tot el protagonisme. Cal destacar que la responsable de no haver-los convidat és la Delegació del govern espanyol i no la companyia. Aquesta manca de finezza protocol·lària és encara més greu tenint en compte que la Generalitat sempre ha tingut Seat com una de les seves prioritats en política industrial, i desprèn la flaire electoralista que impregna últimament tots els actes protagonitzats per Mariano Rajoy.

En tot cas, l’acte d’ahir permet concloure que el procés sobiranista no està tenint cap efecte en la inversió estrangera, fins i tot a les portes d’unes eleccions que s’han presentat com a plebiscitàries i de les quals es parla a la premsa de tot el món. Segurament, aquesta normalitat respon al fet que les multinacionals consideren completament inviable l’expulsió de Catalunya de la Unió Europea en cas que s’opti per la independència. Perquè el contrari seria irracional i mancat de qualsevol sentit econòmic.

stats