Microsites  /  Eleccions 21-D 05/12/2017

Puigdemont i els consellers no abandonaran Bèlgica tot i haver-se anul·lat l'euroordre

La justícia belga aixeca les mesures cautelars contra els cinc membres del Govern

Laia Forès
2 min
El president Carles Puigdemont, durant una visita a Bruges, Bèlgica, el 25 de novembre .

Brussel·lesLa decisió del Suprem de retirar les euroordres que havia sol·licitat l'Audiència Nacional contra Carles Puigdemont i els quatre consellers no canviarà els plans dels cinc membres del Govern exiliats a Bèlgica. Segons ha assegurat a l'ARA Gonzalo Boye, l'advocat català dels consellers d'ERC -Toni Comín i Meritxell Serret-, tots cinc es queden a Bèlgica perquè segueix en vigor l'ordre d'arrest nacional. Si trepitgen l'Estat, seran detinguts.

"L'únic que ha fet el Suprem és anul·lar les euroordres per evitar que Bèlgica es pronunciés sobre la inexistència del delicte i la vulneració de drets fonamentals", ha explicat Boye. Segons l'advocat, el jutge del Suprem Pablo Llarena ha retirat les ordres europees de detenció perquè "sabien que perdrien i no han volgut esperar al resultat".

L'advocat belga de Puigdemont, Paul Bekaert, també ha confirmat al diari econòmic 'L'Echo' que el cap de llista de Junts per Catalunya no té previst sortir del país. "Puigdemont no deixarà Bèlgica a causa de la retirada de l'ordre europa de detenció", ha explicat.

Mesures cautelars aixecades

La Fiscalia de Brussel·les ha confirmat a primera hora de la tarda que ha rebut la notificació del Tribunal Suprem espanyol per anul·lar les euroordres i ha decidit aixecar immediatament les mesures cuatelars que la justícia belga havia imposat a Puigdemont i els consellers: fins ara no podien sortir de Bèlgica sense permís, havien de comunicar la seva residència a les autoritats belgues i havien de notificar cada matí a la policia els seus moviments previstos durant el dia.

Amb l'aixecament de les mesures cautelars els cinc membres del Govern tindran llibertat de moviments a Bèlgica, podran sortir del país i també podran entrar al Parlament Europeu. L'Eurocambra havia notificat a principis de novembre que Puigdemont i els consellers no hi podien accedir perquè l'interior del Parlament no és considerat territori belga.

stats