Batet salva els mobles però deixa el PSC en quarta posició

Assoleix el mig milió de vots de Chacón i perd la representació a Lleida

Núria Orriols
3 min
Batet ha millorat el percentatge de vot de Chacón però ha perdut un diputat respecte al desembre.

BarcelonaL’objectiu de Meritxell Batet en aquestes eleccions era mantenir els resultats que Carme Chacón va treure el 20-D. No ho ha aconseguit. Els socialistes catalans tornaven a obtenir ahir el pitjor resultat de la seva història -Chacón va guanyar les eleccions amb 25 diputats el 2008-, ja que tot i mantenir el mig milió de vots del 20-D perdien un escó i quedaven relegats a la quarta posició a Catalunya. Dels vuit escons obtinguts per Chacón, Batet en revalidava set i situava el PSC, a diferència dels comicis del desembre, per darrere de CDC. Tot i això, la flamant cap de llista socialista salvava els mobles, tenint en compte que obtenia fins i tot un pèl més de suport en percentatge de vot que l’exministra: amb el 98% escrutat va aglutinar el 16,11% de vot enfront del 15,69% de Chacón. Tot i que el PSC havia guanyat sempre, fins al 2011, les eleccions estatals a Catalunya, la direcció socialista va respirar alleujada també perquè el PSOE havia aguantat la segona posició a Espanya i perquè es complien les previsions de la sala de màquines del PSC: havien reiterat que el sorpasso d’Units Podem al PSOE no es produiria.

Passades les onze de la nit Batet va sortir a valorar els resultats a la seu del carrer Nicaragua acompanyada del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, el cap de files del partit a Barcelona, Jaume Collboni, i el número dos de la candidatura, Manuel Cruz, entre d’altres. Seguint la tònica de la campanya, la dirigent va ser contundent contra Units Podem: “Que en prenguin nota, amb la seva actitud només han aconseguit que la dreta ampliï la seva victòria”. Així, va culpar Pablo Iglesias de la nova correlació de forces al Congrés i de l’augment de suport al PP i va assegurar que “s’han perdut” sis mesos de polítiques socials per a la ciutadania. Per a Batet, l’error de Podem va ser votar en contra de Pedro Sánchez i no sumar-se al pacte del PSOE amb Ciutadans, entesa que va negociar en primera persona.

La fins ara número dos de Sánchez a Madrid ha obtingut cinc diputats a Barcelona, un a Girona i un a Tarragona però ha perdut la representació a Lleida, tot i que els socialistes governen la capital sota la batuta d’Àngel Ros. No ha servit de res, doncs, que a última hora el PSC decidís tancar la campanya a Lleida, ja que la seva cap de llista, Mònica Lafuente, no serà al Congrés.

El partit de veritat, al juliol

Però el resultat a escala estatal no ofereix un desllorigador a la investidura d’un nou president d’Espanya, ja que no hi ha una suma clara entre les formacions polítiques. L’escenari és similar al de després del 20 de desembre: el PSOE pot escollir entre la gran coalició amb el PP o un govern d’esquerres amb la complicitat dels partits independentistes i nacionalistes. En relació a això, el cap de campanya del PSC, Gabriel Colomé, feia un advertiment en la primera valoració de la nit: va avisar que en aquests comicis no es triava el president del govern, sinó escons. “El partit de veritat comença el 19 de juliol”, va dir en referència a la data en què s’iniciaran les negociacions per a la investidura.

Si bé Batet no ha tancat la porta, en campanya, a tornar a negociar amb Iglesias o a pactar altre cop amb Ciutadans, sí que ha sigut taxativa a l’hora de dir que no donarien suport “ni per activa ni per passiva” a un govern del PP. En la seva compareixença d’ahir Batet va insistir que el PSOE és l’“alternativa d’esquerres” i que ha tornat a “guanyar el canvi”. Ara bé, la realitat és tossuda: la suma dels dos grans partits supera la majoria absoluta mentre que un govern del PSOE implicaria una entesa a dreta i esquerra amb Podem i C’s a més de la complicitat dels independentistes.

El Brexit juga a favor

La cap de llista socialista ha ordit una campanya tranquil·la, sense estridències i centrada en l’àrea metropolitana, cosa que li ha permès minimitzar riscos. Les instruccions des del carrer Nicaragua passaven per amagar el perfil propi del PSC i no perjudicar el camí de Sánchez a la Moncloa. És per això que els va costar respondre a les crítiques de la presidenta andalusa, Susana Díaz, contra Catalunya, i es van convertir en l’últim partit català a replicar-li. Batet també es va esforçar a presentar el PSOE com l’esquerra capaç de governar i va criticar Iglesias per “populista” i “extremista”. En aquest sentit, des de la sala de màquines consideren que el Brexit pot haver afavorit el vot als partits tradicionals com el PSOE per minimitzar la “incertesa”. Un cop més s’imposa l’ statu quo a Espanya mentre a Catalunya es cou el canvi.

stats