DIARI DE CAMPANYA DE CDC

El monument franquista (i invisible) de Tortosa

CDC fa el míting central de les Terres de l'Ebre a poca distància de la polèmica obra. Cap dels oradors hi fa cap referència

Oriol March
2 min
Francesc Homs es posa el barret d'una assistent al míting de CDC a Tortosa

TortosaL'autobús de campanya de CDC aparca just darrere de l'escenari organitzat a la plaça de Barcelona de Tortosa. Ben bé darrere s'hi amaguen cartells que denuncien la "vergonya monumental" que suposa per a la ciutat tenir una obra de reminiscències franquistes al mig del riu Ebre. El monument es fa invisible en tot l'acte, i això que hi participa l'alcalde de la ciutat, Ferran Bel, que és qui va impulsar una consulta que proposava retirar-lo o bé reinterpretar-lo. Finalment va guanyar aquesta segona opció en una votació que va aixecar polèmica. Bel, de passada, és també candidat de Convergència a la demarcació de Tarragona.

El monument és a un centenar de metres d'on se celebra el míting, però és com si no hi fos. Cap referència a la consulta, ni al resultat. Els cotxes passen indiferents pel pont que s'alça vora seu. El míting se centra a denunciar els incompliments de l'Estat amb les Terres de l'Ebre, i a equiparar Podem amb el PP per la seva presumpta aposta pel corredor central i no pas pel mediterrani. Artur Mas, avui en perfil més baix, cedeix bona part dels titulars al candidat, Francesc Homs, que opta per posar el retrovisor i recordar la negativa d'ERC a l'Estatut i la posterior confecció del segon tripartit amb José Montilla al capdavant.

Aquests últims dies de campanya estan servint per situar els fonaments de la recta final dels discursos convergents. CDC, segons aquesta estratègia, és l'únic partit que "ha donat la cara" davant dels "rebentaires que es barallen" –la CUP– i dels que "donen molts consells però sempre s'amaguen" –ERC?–. I, òbviament, que votar Convergència és fer costat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Les del 26-J són les primeres eleccions que afronta des de Palau i el seu lideratge també se situa al centre del debat electoral.

Amb el referèndum pactat com un dels punts forts de l'acció política que es vol desenvolupar a Madrid, la consulta de Tortosa –també emmarcada dins del dret a decidir– no ha aparegut en cap moment en el míting central de Convergència a les Terres de l'Ebre.

stats