Microsites 15/06/2016

'Pressing' al PSC per la gran coalició al Círculo Ecuestre: "Podem em fa molta por"

La cap de llista socialista s'enfronta a un públic poc agraït que li recorda que el PSOE "no és un partit verge" i que "Felipe González va esclafar econòmicament Andalusia"

Núria Orriols
3 min
'Pressing' al PSC per la gran coalició al Circulo Ecuestre: "Podem em fa molta por"

BarcelonaAmb un posat plàcid i tranquil Meritxell Batet ha pujat el faristol, ha mirat al públic amb ulls desperts i s'ha dirigit a la setantena de membres del Círculo Ecuestre (gairebé tot homes) que s'havien atansat al club privat per escoltar les propostes socialistes. Perfeccionista de mena –diuen els que la coneixen de prop–, Batet acostuma a parlar només per llançar missatges clars que no surtin del guió previst. La seva formació de jurista i els anys de dansa segurament tenen molt a veure amb aquesta disciplina. Vol tenir clar el que dirà, no li agrada improvisar i defuig les qüestions candents que, més tard, poden posar-la en entredit.

És de les candidates que s'estudia els discursos i que li agrada refer allò que li escriuen. S'ha de sentir el discurs seu –afirmen els que l'acompanyen en aquesta campanya– i tenir-lo controlat. Una qüestió que porta temps i que és difícil de complir enmig de la "voràgine electoral". És per això, possiblement, que al Circulo Batet ja ha avisat en l'inici del seu 'speech' que aquest cop llegiria. Es volia assegurar que cap paraula s'escapava dels límits calculats davant un públic poc agraït.

Els pactes postelectorals han estat una de les preocupacions expressades pels membres del Círculo. En el torn de preguntes, els qui han aixecat el dit han utilitzat les paraules com a armes llancívoles cap a la candidata socialista. Unes qüestions a les quals Batet ha contestat amb prudència, sense especificar a qui donarien la mà després del 26-J, si a Podem o a Ciutadans. Una actitud que potser és la conseqüència d'haver viscut de prop les negociacions després del 20 de desembre i ser ara gat escaldat.

Després d'un discurs de més de vint minuts sobre propostes de la cap de llista del PSC, un dels assistents ha pres la paraula per demanar claredat a Batet sobre la intenció dels socialistes un cop celebrats els comicis. Es volia assegurar que en cap cas hi hauria pacte amb Pablo Iglesias. "Podem em fa molta por". Una afirmació que no ha servit per moure la candidata socialista de l'ambigüitat.

El mateix personatge també ha volgut deixar constància que el PSOE "no és un partit verge", sinó que ha pilotat el govern espanyol durant molts anys per aplicar tot el que volen promoure. "No sou Ciutadans", li ha dit, donant per bo el discurs del "canvi" que fa Albert Rivera i inhabilitant un Pedro Sánchez que representa una formació amb motxilla de govern.

Però les crítiques no han acabat aquí. A Batet se li ha suggerit que es repeteixi a l'Estat l'acord de govern del País Basc entre el PP i el PSE que va permetre investir el socialista Patxi López com a lehendakari. "Teniu l'experiència del tripartit i la del País Basc", ha recordat el membre del club privat insinuant que, d'acord amb l'experiència, el PSOE s'havia d'avenir a una gran coalició. En aquest punt, Batet s'ha mantingut ferma en el que havia dit fins al moment. "No pactarem amb el PP, som l'alternativa", ha dit, i ha reivindicat les conquestes socialistes dels anys 80 com la sanitat universal, l'educació o la igualtat de gènere. Un retorn al passat que no li ha servit per estovar el Círculo: "Felipe González va esclafar l'economia d'Andalusia amb les subvencions".

Un dinar tens (dialècticament) que ha servit de preludi d'un míting destinat a ser una bassa d'oli: Batet acabarà la jornada a Santa Coloma de Gramenet acompanyada de l'expresident espanyol Jose Luís Rodríguez Zapatero.

stats