Microsites 20/06/2016

Les últimes enquestes consoliden la victòria del PP el 26-J i matisen el 'sorpasso' d'Units Podem al PSOE

En Comú Podem i ERC podrien guanyar fins a dos escons més que el 20-D, i CDC continuaria perdent suports, segons un sondeig a 'El Periódico'

Ara
3 min
Mariano Rajoy celebra la victòria del PP a la seu de Génova / EFE

BarcelonaÚltim dia en què es poden publicar enquestes del 26-J i confirmació del que ja s'apuntava des de l'últim baròmetre del CIS (9 de juny): el PP tornaria a guanyar les eleccions espanyoles i Units Podem tindria a tocar el 'sorpasso' al PSOE (tot i que no seria segur). Segons els sondejos publicats aquest dijous –com els dels últims dies–, la victòria dels populars és un fet, i fins i tot podrien augmentar el suport a les urnes. L'enquesta publicada per l''ABC' dóna als de Mariano Rajoy entre 121 i 124 diputats (enfront els 123 actuals), mentre que la que publica 'La Razón' situa la majoria popular entre els 126 i 131 escons. El sondeig a 'El Periódico', en canvi, apunta que l'actual partit al govern aconseguiria entre 114 i 118 diputats.

De les mateixes enquestes es desprèn el creixement d'Units Podem, que el 20-D havia aconseguit fins a 69 diputats al Congrés. Però si bé podrien aconseguir prou vots per avançar els socialistes, el partit de Pablo Iglesias no arribaria als 88-92 escons que li pronosticava el CIS. La formació lila s'hauria de conformar amb 83-87 escons, segons 'El Periódico'; 82-87, segons 'La Razón' i 84-85 segons l''ABC'. El PSOE, en tercera posició, quedaria lluny dels 90 diputats de les últimes eleccions (en les quals ja va en perdre 11). Pedro Sánchez aconseguiria, com a molt, igualar els 87 escons dels d'Iglesias ('El Periódico') –amb menys vots–, i tant l'enquesta de l''ABC' com la de 'La Razón' li donen entre 80 i 83 diputats. Cal tenir en compte, però, que en tots els casos es tracta d'un resultat millor del que apuntava el CIS de principis de juny (78-80).

El resultat de C's, sempre en quarta posició, és força diferent en funció del mitjà. Els d'Albert Rivera, que fa sis mesos van aconseguir 40 diputats, podrien tant guanyar fins a 2 escons, segons el sondeig d''El Periódico', com perdre'n dos ('El Periódico' i 'ABC') o quedar-se amb 33-35 parlamentaris al Congrés ('La Razón').

El PSOE perd el feu andalús

Segons una quarta enquesta, publicada a 'El Mundo', la consolidació de la victòria del PP a nivell estatal passaria, en part, per aconseguir el primer lloc a Andalusia, feu socialista per excel·lència. Els populars, segons el sondeig, obtindrien entre 21 i 23 escons andalusos (el 20-D en va obtenir 21), i el PSOE baixaria dels 22 actuals (3 menys que el 2011) als 18-19. Units Podem també creixeria al sud amb 12-14 diputats (10 el 20-D) i C's es mantindria amb 7-8 escons (8).

En Comú Podem manté el lideratge

Pel que fa a Catalunya, una enquesta a 'El Periódico' torna a donar la victòria a En Comú Podem, que el 26-J podria repetir resultat (12 diputats) o fins i tot augmentar en vots i obtenir fins a 14 escons (el CIS donava als 'comuns' entre 14 i 15 escons). En una situació similar es trobaria ERC, que mantindria els 9 escons del 20-D o augmentaria fins als 11. I així com el PSC mantindria els 8 diputats o en perdria un, l'enquesta d''El Periódico' dóna a CDC entre un i dos escons menys dels 8 que va obtenir als comicis anteriors. C's i PP mantindrien els 5 escons que van aconseguir al desembre.

Gràfic de l'enquesta sobre els resultats a Catalunya el 26-J publicada aquest dilluns a 'El Periódico'
stats