Microsites 19/06/2016

Rajoy reivindica a Lleida que el 26-J està en joc "la sobirania nacional"

El president del govern espanyol en funcions demana als altres partits que es comprometin a deixar governar la llista més votada

Núria Martínez
3 min
Rajoy amb el candidat per Lleida, en un míting a La Llotja

Lleida"La sobirania nacional no es toca". Aquest és el missatge que ha transmès aquest diumenge el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, en la seva visita a Lleida, en què ha carregat contra els que volen "trencar la igualtat dels espanyols". En l'únic míting que farà a Catalunya –a Barcelona només hi farà dues intervencions de format reduït–, Rajoy ha passat de puntetes sobre la qüestió nacional i s'ha limitat a recordar que sobre Espanya "n'opinem tots i no només una part."

En mig del míting, dos membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) han aixecat pancartes a favor del dret a l'habitatge i han estat desallotjats de la sala. Minuts abans, també ha estat desallotjat el portaveu de Comú de Lleida, Carlos González, i Rajoy ho ha aprofitat per carregar contra el líder de Podem. "Haurem de dir a Iglesias que no ens enviïn manifestants o que ho facin més tard", ha apuntat, i ha afegit que així "ells són més feliços i nosaltres també".

L'Espanya "moderada" versus la "radical"

Davant dels resultats que apunten les enquestes, Rajoy ha demanat als altres partits que es comprometin a dir que el partit més votat serà qui governarà. "Les enquestes mostren que els espanyols tornaran a confiar en el PP i que els radicals i els extremistes seran la segona força", ha assegurat.

Per a Rajoy, el 26-J "està en joc molt més del que ens hi hem jugat sempre" perquè diu que perillaria "la recuperació econòmica, la sobirania nacional i els valors de la Constitució". El president en funcions ha volgut posicionar-se com el partit "moderat" en contraposició als "radicals" i ha recordat el que "ha passat a Catalunya". "No hi ha pressupostos per culpa de la CUP", ha apuntat, sense posar més llenya al foc contra el govern de Junts pel Sí.

Rajoy demana la concentració del vot "moderat"

Una vegada més, ha contraposat l'"Espanya de la recuperació que representa el PP" amb la del model "grec o veneçolà de Podem" i s'ha abanderat com el partit que "no vol acabar amb tot". "Guanyarem als extremistes", ha reivindicat, i ha demanat als "moderats" que concentrin els vots al PP. En aquest sentit, ha apuntat que "la divisió és el pitjor que li pot passar a l'Espanya moderada".

El candidat popular ha denunciat que "qui pacta amb radicals els acaba patint" i ha posat com a exemple el que ha passat als ajuntaments de Madrid i de Barcelona. "A Barcelona, per purs prejudicis ideològics, es va decidir que no hi haurà més hotels fins que ho digui ella", ha denunciat.

Apel·lant a temps passats, ha recordat que "els extremismes no han portat mai res de bo en aquest país" i ha afegit que "no ho faran ara". "Els moderats espanyols hem d'unir els esforços i no dilapidar cap vot perquè és un vot per als radicals i extremistes", ha insistit.

A la recerca del diputat perdut

Lleida s'ha convertit en la més desitjada del ball per a tots els partits. Els populars van perdre l'escó per una diferència de 2.390 vots respecte del PSC. Davant d'aquest frec a frec, tots dos partits són conscients que qui s'apoderi dels vots d'Unió –4.839 en les passades eleccions a la província, cobejats per socialistes, populars i convergents– haurà guanyat la partida.

Per aconseguir-ho, els populars han augmentat de manera considerable les visites de dirigents del partit a la zona, amb la presència destacada del president del govern espanyol en funcions. El vicesecretari de comunicació, Pablo Casado, o la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, també acompanyaran el candidat local, José Ignacio Llorens.

El lapsus de la presidenta local

L'anècdota del dia la va protagonitzar Dolors López, presidenta del PP de Lleida, que va parlar com si la independència fos realitat al celebrar que el govern espanyol hagi "rescatat" l'Acadèmia Militar de Talarn, "un tros d'Espanya dins de Catalunya".

stats