Microsites 20/06/2016

Sánchez no permetrà que Iglesias sigui president si no renuncia al referèndum i al seu pla econòmic

El candidat d'Units Podem respon que "escoltarà" totes les propostes que li faci el PSOE i que confia que s'imposin els sectors "sensats" dins del partit

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Pedro Sánchez aquest dilluns a Vallecas (Madrid). EFE

MadridPedro Sánchez, finalment, es mulla. A només sis dies de les eleccions i amb la majoria d'enquestes en contra, el candidat del PSOE ha assegurat aquest dilluns en una entrevista a Onda Cero que no permetrà que el líder d'Units Podem, Pablo Iglesias, sigui el pròxim president del govern espanyol si no renuncia al referèndum i formula un nou pla econòmic. El PSOE "no donarà suport a cap govern del PP i Mariano Rajoy, ni Iglesias "serà president", ha dit després de tornar a estendre les mans a la formació morada i a Ciutadans per formar un govern de coalició.

"No donarem suport a cap govern del PP, ni a cap govern que fragmenti la sobirania nacional o posi en risc la recuperació econòmica i l'estat del benestar. El senyor Iglesias no compleix cap d'aquestes dues condicions", ha afegit per si no havia quedat clar. "Crec que hem de fer un govern el més representatiu possible de les forces del canvi i aquesta serà la meva voluntat", ha insistit sobre la fórmula que va buscar després del 20-D i que no va obtenir prou suports.

Preguntat si es replantejaria donar suport a un govern d'Units Podem si realment hi ha 'sorpasso' i si Iglesias renuncia a referèndum a Catalunya, Sánchez ha respost que aquesta qüestió inclou massa condicionals. Amb tot, s'ha obert a donar suport a Units Podem si varia el seu programa.

Iglesias confia en el sector "sensat" del PSOE

En declaracions als mitjans a les portes del Congrés, Iglesias ha respost que "escoltarà" totes les propostes que li faci el PSOE. "Estem disposats a parlar d'economia amb el partit socialista sempre i quan tinguem clar que cal defensar els drets socials", ha assenyalat. "Respecte Catalunya, tenim una proposta que defensarem, que és la proposta del referèndum. Però estem disposats a escoltar d'altres", ha afegit.

En una entrevista diumenge a la nit a La Sexta, Iglesias va negar que hagués convertit mai el referèndum a Catalunya en una línia vermella per negociar. Però així ho va fer el dia després del 20-D en una roda de premsa.

Preguntat sobre l'anunci d'ERC que només facilitarà un govern d'Units Podem a l'Estat si es compromet a celebrar un referèndum en menys d'un any, Iglesias ha insistit que sempre apostaran pel "diàleg". "Creiem que és bo que hi hagi un referèndum el més aviat possible i defensarem que així sigui", ha puntualitzat.

Iglesias confia que el sector "sensat" dins del PSOE pressioni per pactar amb Podem. A sis dies de les eleccions creu que Units Podem està en una situació "d'empat tècnic" amb el PP i espera que els socialistes "reflexionin" sobre un possible 'sorpasso' el diumenge. "Em consta que hi ha molts sectors molt sensats al PSOE que voldrien arribar a un acord amb nosaltres", ha dit. Considera que els votants socialistes "no estan a gust" amb la "línia marcada per alguns dirigents com Rodríguez Ibarra o els propietaris d'alguns diaris".

stats