PREMSA INTERNACIONAL
Microsites  /  ELECCIONS 27-S 28/09/2015

"Avui comença la república catalana": el resultat del 27-S vist per la premsa internacional

Els mitjans d'arreu del món destaquen la victòria independentista a les eleccions

A. Castellví / N. García / C. Mas
8 min

BarcelonaLa victòria de les forces independentistes a les eleccions al Parlament de Catalunya és un tema destacat a la majoria de mitjans internacionals aquest dilluns. Aquest és un recull dels principals titulars publicats per la premsa d'arreu del món:

Estats Units

International New York Times (Ed. Europa): "Els independentistes catalans guanyen per estreta majoria a les eleccions regionals". "Els líders separatistes prometen que portaran Catalunya a ser un Estat en 18 mesos"

'New York Times'

The Wall Street Journal: "Els independentistes guanyen la majoria d'escons a les eleccions catalanes, però amb un mandat incert". "Els sobiranistes no aconsegueixen la majoria dels vots en unes eleccions vistes com un referèndum per la independència"

'Wall Street Journal'

The Washington Post: "Els partits pro-independència guanyen unes eleccions clau". "Els partits pro-independència que reclamen el trencament de Catalunya amb Espanya per formar una nova nació Mediterrània han guanyat aquest diumenge unes eleccions clau que els han donat la majoria parlamentària, cosa que planteja una possible confrontació sobre la independència amb el govern central de Madrid"

'Washington Post'

USA Today: L'edició digital destaca les eleccions catalanes entre els notícies internacionals, amb el titular "Els partits pro-independència guanyen unes eleccions clau"

'USA Today'

CNN: "Les eleccions catalanes situen els independentistes en rumb de col·lisió"

CNN

Alemanya

Die Welt: "Avui comença la república catalana", titula el diari a la seva web, citant una frase del cap de llista de la CUP, Antonio Baños. "Els partits independentistes guanyen la majoria absoluta dels escons a les eleccions a Catalunya. Volen conduir la regió a la independència en 18 mesos, però el seu èxit és incert", afegeix.

'Die Welt'

Frankfurter Allgemeine: "Els independentistes guanyen les eleccions a Catalunya", diu a la portada de l'edició impresa. "Els separatistes criden els catalans a la desobediència civil", afegeix a la web.

'Frankfurter Allgemeine'

Der Tagesspiegel: "Majoria absoluta per als independentistes: 'Adéu, Espanya!'". Destaca el "rècord de participació" i el "vot favorable a la separació d'Espanya" en unes eleccions que "s'havien convertit en una votació sobre la independència".

'Der Tagesspiegel'

Süddeutsche Zeitung: "Els independentistes guanyen les eleccions catalanes". "Han aconseguit la majoria absoluta dels escons a les eleccions regionals, però no han arribat a la meitat dels vots". "Veuen reforçat el seu pla per separar-se d'Espanya".

'Süddeutsche Zeitung'

Die Tageszeitung: "Els catalans han votat. La seva separació d'Espanya és possible? Què passaria si Catalunya realment declara la independència?", es pregunta el diari.

'Die Tageszeitung'

Bild: "Els independentistes guanyen la majoria a Catalunya". "Un partit crida a la desobediència civil".

'Bild'

Der Spiegel: "Els independentistes guanyen la majoria al Parlament"

'Der Spiegel'

Regne Unit

BBC: "Els partits pro-independència guanyen les eleccions"

BBC

The Guardian: "Els independentistes catalans guanyen les eleccions i ho reivindiquen com un 'sí' a la separació". "Espanya se sumeix en una crisi política després que els resultats a les eleccions al Parlament regional anima una coalició amb plans d'independència".

'The Guardian'

The Telegraph: “Els partits catalans independentistes guanyen la majoria en les eleccions regionals”

telegraph

Financial times: “Els partits independents guanyen la votació catalana”

financial times

The Times: “Catalunya vota separar-se el 2017”

the times

Daily Mail: “Els partits proindependents aconsegueixen la majoria d'escons en les eleccions catalanes”, i afegeix: “El resultat podria portar a un enfrontament de la regió amb Madrid per formar una nova nació”

daily mail

The National: El diari escocès titula en portada “Catalunya diu Sí”

the national

The Scotsman: El diari escocès també recull les eleccions catalanes a la seva portada, tot i que tanquen edició més d'hora i expliquen el resultat del sondeig a peu d'urna: “El sondeig a peu d'urna a les eleccions catalanes impulsa els partits independentistes cap al triomf”

scotsman

Herald Scotland: “Impuls de la independència després que els partits nacionalistes estiguin en camí de prendre la majoria d'escons al Parlament de Catalunya”

Herald Scotland

França

Le Monde: "Els independentistes catalans guanyen les eleccions, però perden el plebiscit"

Le Figaro: “Els catalans es comprometen en el camí cap a la independència”

Portada Le Figaro

Libération: “Catalunya: una votació independent”

Portada web Libération

La Dépêche du Midi: “Catalunya: victòria dels independentistes”

Portada La Dépêche

L'Indépendant: “En el camí cap a la independència”

Portada L'Indépendant

Le Dauphiné Libéré: “Els independentistes catalans, els grans guanyadors de les regionals”

Portada Le Dauphiné

Ouest France: “Un vot històric a Catalunya”

Portada Ouest France

Le Télégramme: “Els independentistes guanyen les eleccions”

Portada Télégramme

La Tribune: "Per a què utilitzaran els separatistes catalans la majoria parlamentària"

la tribune.jpg

Europa

La Libre Belgique: "Catalunya es veu independent el 2017". "En l'immediat, els separatistes intentaran negociar més sobirania davant Madrid"

'La libre Belgique'

La Stampa (Itàlia): "Què pot passar després de la victòria dels independentistes a Catalunya? Quins són els propers passos? És possible sortir de la UE? El Barça continuarà jugant la Lliga? Hi haurà analogies amb la Lliga Nord?", es pregunta el diari.

'La Stampa'

Diari d'Andorra: l'edició digital d'aquest diari andorrà titula: "Els independentistes guanyen a Catalunya".

Diari d'Andorra

Jornal de Notícias (Portugal): el diari portuguès recull les eleccions catalanes en portada: "Catalans dividits per la independència".

Jornal de notícias

Público (Portugal): "Catalunya: els independentistes guanyen la majoria absoluta al Parlament".

Público

Amèrica Llatina

Clarín (Argentina): "Els separatistes catalans guanyen les eleccions i prometen la ruptura amb Espanya". "Aconsegueixen una majoria absoluta al Parlament sumant els escons de Junts pel Sí i la CUP, el sector més radical. Però la negociació serà molt dura. Catalunya està partida en dos".

'Clarín'

O Globo (Brasil): "Els independentistes catalans obtenen la majoria absoluta al Parlament". "La coalició Junts pel Sí, partidària de la independència de la regió, guanya les eleccions amb 62 diputats"

'O globo'

Resta del món

Al Jazeera: "Els independentistes catalans es proclamen guanyadors a les eleccions regionals". "Els partidaris de la independència guanyen una votació descrita com la més important en la història recent d'Espanya".

Al Jazeera

South China Morning Post (la Xina): "Catalunya segueix endavant amb el referèndum d'independència tot i el No del parlament espanyol".

South China Morning Post
stats