Publicitat
Publicitat

ZONES D'EXCLUSIÓ AÈRIA

Iraq i Bòsnia, dos precedents de zona d'exclusió aèria

Una zona d'exclusió aèria suposa un espai restringit per al trànsit aeri i comporta un intens control de l'enemic

La zona d'exclusió aèria per Líbia aprovada per l'ONU se suma a les ja adoptades en els conflictes de l'Iraq el 1991 i Bòsnia el 1992 . En el cas de l'Iraq , la mesura va ser assumida pels EUA , el Regne Unit i França sense el mandat de l'ONU , fet que sí que va passar a Bòsnia amb el desplegament de l'OTAN . Una zona d'exclusió aèria suposa un espai restringit per al trànsit aeri i comporta un intens control de l' enemic .

El 1991 , els EUA , Regne Unit i França van acordar , sense una resolució de l'ONU , la constitució d'una zona d'exclusió aèria a l'Iraq , per sobre del paral.lel 36 , per defensar el poble kurd . Un any més tard, aquesta decisió es va ampliar i es va delimitar per sota també del paral.lel 32 . Després , el 1993 , EUA va estendre la zona fins al paral lel 33 . L' operació militar va exigir d'un quantiós desplegament aeri aliat . L' àrea de restricció es va mantenir en vigor fins a 1996 en el cas de la zona al nord del paral lel 36 i fins a 2003 , en el cas del sud del paral lel 33 .

En el context de la guerra a l' antiga Iugoslàvia , el Consell de Seguretat de l' ONU va adoptar el 1992 la resolució 781 en què va establir per unanimitat la prohibició del trànsit aeri militar a Bòsnia i Hercegovina . Fins i tot així , la mesura no va poder evitar tragèdies com el setge serbi a Sarajevo o la massacre de civils a Srebrenica . L' operatiu es va anar ampliant conforme la guerra s'intensificava , en virtut de les resolucions del Consell de Seguretat 786 i 816 . La zona d'exclusió sobre Bòsnia i Hercegovina es va mantenir fins 1995, quan s'apliquen els acords de Dayton que posen fi a la guerra a Bòsnia i Hercegovina .

Etiquetes

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT