SÍRIA
Especials 26/08/2011

L'òptica de les revoltes d'Ali Ferzat, el carticaturista apallissat pel règim sirià

El dibuixant ha resumit la Primavera Àrab en vinyetes setmanals a una revista independent siriana. Ahir un grup de sicaris li van trencar les mans

Redacció
1 min
Palestinian Pundit

BarcelonaUn grup de sicaris va apallissar la matinada de dijous el cèlebre dibuixant sirià Ali Farzat en ple centre de Damasc. Li van trencar el seu do, les mans que han dibuixat centenars de vinyetes crítiques contra el règim i demanant la pau a Síria. L'última: una balança amb un petit cor en una banda i míssil en l'altra. El missatge: la pau i l'amor pesen per damunt de totes les coses.

Estats Units condemna l'agressió

El govern dels Estats Units, a més de condemnar els atacs contra civils, ha fet avui un particular incís en l'agressió contra el popular caricaturista i activista dels drets humans. "L'atac perpetrat pel govern a Ali Ferzat, és deplorable", ha dit en un comunicat la nit de dijous victoria Nuland, portaveu del Departament d'Estat.

Un líder opositor

Ferzat, natural de Hama –una de les localitats on la repressió és més força–, va començar a publicar el 2000 al primer diari satíric del règim (Al Domari), que va esgotar en una hora la seva publicació. Des de llavors, tampoc ha deixat de publicar al diari kuwaitià Al-Watan.

Durant els 80 li va arribar el reconeixement internacional després de guanyar diversos premis i que els seus dibuixos apareixessin a Le Monde. El 1989 Sadam Hussein el va amenaçar de mort i li va ser prohibida l'entrada a Iraq, Jordània i Líbia. El dibuix que va arrencar tot el sarau va ser un en què apareixia un general donant condecoracions enlloc de menjar a un poble àrab mort de fam.

stats