LÍBIA
Especials 22/03/2011

Les forces de la coalició controlen Líbia per aire però Gaddafi manté el setge

Se senten diverses explosions a prop de la residència de Gaddafi. La televisió líbia confirma els atacs i diu que hi ha diversos ferits arran de bombardejos als ports i l'aeroport de la capital

Agències
3 min

BarcelonaLa campanya militar de les forces occidentals a Líbia per destruir les defenses de Gaddafi i establir una zona d'exclusió aèria ha aconseguit gairebé els objectius inicials, segons fonts militars nord-americanes, citades pel The New York Times. Els aliats controlen Líbia per aire. Els

El president nord-americà, Barack Obama, ha assegurat que transferirà el comandament de la missió "en dies, no en setmanes", sense aclarir qui l'assumirà. També ha deixat clar que els Estats Units deixaran de participar a la missió, un cop un altre país n'hagi assumit el lideratge. Una majoria de països de l'OTAN voldrien que l'Aliança Atlàntica es fes càrrec de l'operació. Per als estats més petits, amb Luxemburg com a exemple, seria l'única manera de participar en la intervenció, ja que els seus exèrcits són molt reduïts.

L'ofensiva continua sense un líder clar i ple d'esquerdes. No està clar ni l'abast ni els objectius reals de l'operació. Cada hora que passa hi ha més interrogants sobre l'abast i la coordinació de la intervenció a Líbia. I les esquerdes entre els suposats aliats que l'estan duent a terme es fan més grans. Només com a exemple, Noruega va dir ahir que els seus caces no farien cap missió fins que no s'aclareixi quin és el comandament de l'operació militar.

Obama insisteix que l'operació militar de la coalició no té a Gaddafi com a objectiu, sinó que se centra en l'amenaça humanitària que el dictador suposa per als libis. A banda dels Estats Units, el Regne Unit i França han assegurat també que Gaddafi no és l'objectiu. No tota la comunitat internacional veu la missió amb els mateixos ulls. Després de la resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides que autoritzava la missió militar a Líbia, el primer ministre rus, Vladimir Putin, ha qualificat la resolució de "defectuosa i fallida".

També a l'OTAN han aparegut divisions. Noruega ha dit que els seus avions de combat no prendran part de la missió mentre no estigui clar qui la comana.

Ni els mateixos aliats no s'acaben de posar d'acord en el nom de l'operació, de manera que en té, com a mínim, quatre. França l'ha batejada com a Harmattan (un vent africà), el Regne Unit com a Ellamy (sense traducció), els Estats Units com a Odyssey Dawn (Odissea a l'Alba) i el Canadà com a Mobile (Mòbil). Tants noms com bases operatives centrals. Una per a França, prop de Lió, una britànica prop de Londres i dues bases a Alemanya per als EUA.

Tercera tongada d'atacs

Aquesta nit passada, la coalició internacional ha tornat a bombardejar Trípoli. Segons els periodistes que hi ha escampats per la capital, s'han vist ràfegues sobre el cel, fruit de les bateries antiaèries de Gaddafi i s'ha sentit una gran explosió. Els atacs haurien començat a les vuit del vespre i sembla que es concentrarien a prop de la residència del president libi, Muammar al-Gaddafi. Les forces del Regne Unit i Estats Units ja van disparar diumenge a la nit contra aquest punt estratègic i el projectil va impactar a només 50 metres de la haima on viu el dictador.

Els atacs de les coalicions comencen a causar danys al potencial militar de Gaddafi. Diversos testimonis han explicat a l'agència AFP que una base naval líbia a Bussetta, a uns deu quilòmetres a l'est de Líbia, ha estat bombardejada. I la cadena de televisió Al-Jazzeera assegura que els radars de dues bases aèries a l'est de Bengazi han estat destruïts.

A terra, la batalla de les forces del coronel per recuperar les zones conquerides pels rebels continua. Mentre els portaveus oficials del govern asseguren que els atacs de la coalició estan causant diversos morts entre la població civil, també exclamen que han recuperat el control de Misrata, l'última ciutat controlada pels rebels a l'oest del país.

La ciutat de Zintan, al costat de la frontera amb Tunísia, era també assetjada per les forces del Coronel Gaddafi aquest dilluns. Els atacs van comportar la destrucció de diverses cases i d'una mesquita, segons diversos testimonis han explicat a Reuters.

stats