Contingut patrocinat
Especials 03/12/2023

Sí, aquest any viatjarem més per Festes

S’espera que el gruix dels viatges dels catalans es concentri en les grans capitals europees i els seus mercats de Nadal

2 min
Sevilla.

Segons l’Estudi de Consum Nadalenc 2022 de Deloitte, l’any passat els espanyols van destinar només un 9,2% del seu pressupost nadalenc a viatges, enfront del 19,4% que hi van destinar el 2021. Una tendència a la baixa que sembla haver-se acabat. Així ho diu el director de recerca del CETT-UB, Jordi Arcos: “Tot i la inflació existent, les previsions actuals mostren un lleuger increment de cara a aquest 2023.” Per afirmar-ho, es recolza en com aquests darrers dies “el sector turístic s’ha bolcat en els descomptes relatius al Black Friday i el Cyber Monday”. També en les xifres revelades per eBooking, que preveia que les reserves s’incrementarien un 7,5% durant aquestes dates –davant del 6,5% de l’any anterior–, i les de Statista, segons la qual “la gran majoria d’espanyols –en concret el 71%– ja té reservats uns dies per viatjar durant aquesta temporada”. Són dades que també avalen des d’ACAVe, l’associació catalana d’agències de viatges: “Les previsions per a les vacances de Nadal són molt positives, en la línia del conjunt de l’any”. L’ACAVe encara no disposa de previsions exactes, però, tot i així, afirmen que “s’espera un increment superior al 5% respecte al mateix període de 2022”. El Nadal del 2023, prossegueixen, “serà superior en termes de visitants a Catalunya que el del darrer any rècord abans de la pandèmia, és a dir, el 2019”.

Els viatges familiars, la tònica 

A parer de Jordi Arcos, Nadal és, “sens dubte, un moment diferent per viatjar, ateses les activitats i l’ambient diferent que es respira arreu”. Un moment en què gairebé la meitat de persones que viatgen (el 48% segons Statista) ho fan en família. Precisament la família és el factor de pes que provoca que els viatges es concentrin durant el segon període nadalenc. Així ho explica Arcos: “A Catalunya els dies propers a Nadal (la nit de Nadal, Nadal i Sant Esteve) són diades familiars on la celebració al voltant de la taula pren una importància destacada. Per contra, Cap d’Any és una data amb una associació molt més clara a l’oci, és un moment de festa, alegria, disbauxa... D’aquesta manera, la tendència cultural porta a acumular les escapades al voltant de Cap d’Any i, en el nostre cas, també permet enllaçar-ho amb la festivitat de Reis”.

Capitals europees i estacions de muntanya

Al preguntar-li sobre quines destinacions són especialment atractives durant aquesta època de l’any, el director de recerca del CETT-UB apunta “les destinacions de muntanya, les de neu i activitats d’hivern; aquelles amb mercats nadalencs i imaginari nadalenc, i les urbanes i grans capitals”. L’ACAVe també cita com a destinacions top dels catalans “les capitals europees, les destinacions exòtiques i els viatges d’esquí principalment a estacions del Pirineu català i a altres països de la Unió Europea”. L’associació preveu, tanmateix, que les estacions d’esquí catalanes també rebin un bon nombre de visitants de la resta de l’estat espanyol i d’Europa, els quals, a parer seu, se sentiran altament atrets per Barcelona i la seva oferta d’oci, “amb propostes com la Fira de Santa Llúcia i la celebració de Cap d’Any”.

La proposta

Per als més indecisos

La companyia aèria Vueling proposa cinc destinacions per gaudir d’una escapada amb un marcat esperit nadalenc i amb propostes culturals i d’oci que hom només pot gaudir en aquesta època de l’any. Aquí les teniu!

  1. Copenhaguen, una ciutat de postal nadalenca els carrers il·luminats de la qual conviden a perdre’s. La capital danesa compta amb el carrer de vianants més llarg d’Europa, l’Strøget, i amb un remei únic per combatre el fred de l’hivern, el vi calent glögg. Els més golafres també poden tastar l'æbleskiver, un dolç típic del país.
  2. Basilea, que té un centre històric decorat per un centenar d’avets i amb dos mercats nadalencs, el de Barfüsserplatz i el de Münsterplatz. Aquests dies la ciutat suïssa concentra, tanmateix, una gran oferta cultural, al capdavant de la qual es troba la tradicional nit de gòspel a la catedral Basler Münster.
  3. Zuric també es vesteix de Nadal durant el mes de desembre. A més dels seus populars mercats al carrer, la ciutat més gran de Suïssa disposa de molts plans culturals com visitar el museu de la xocolata, banyar-se en aigües termals, dormir en un iglú o patinar sobre gel en pistes naturals.
  4. Brussel·les és una de les destinacions per excel·lència de l'època per l’espectacle de llums i sons que se celebra a la Grand-Place, la plaça central de la ciutat. Al marge dels mercats nadalencs, a la capital belga se celebra també el festival de la cervesa, on es poden tastar més de 170 cerveses belgues.
  5. Rovaniemi, la ciutat natal del Pare Noel, on la cultura, la natura i els contes nadalencs no tenen fi. La ciutat finlandesa també és coneguda per les seves espectaculars aurores boreals, que es poden veure fins a 200 nits a l’any.

stats