Especials 29/06/2012

Bany de masses del nou president egipci a Tahrir

L'islamista Mohammed Mursi jura simbòlicament el càrrec a l'emblemàtica plaça i assegura que "la revolució encara continua"

Efe
2 min

El CaireL'islamista Mohammed Mursi ha jurat aquest divendres simbòlicament com a president d'Egipte "escollit per la voluntat popular" davant desenes de milers de seguidors a la plaça Tahrir del Caire.

"Juro per Déu, que és gran, preservar amb lleialtat el sistema republicà, respectar la Constitució i la llei, tenir en consideració els interessos del poble de manera total i preservar la independència de la pàtria, la seva integritat i el seu territori", ha dit Mursi des d'una estrada a l'emblemàtica plaça. Justament és aquest jurament el que haurà de de repetir aquest dissabte durant la cerimònia oficial d'investidura davant del Tribunal Constitucional, després que s'imposés en les eleccions amb un 51,7% dels vots.

"He arribat aquí perquè vosaltres sou la font del poder, perquè ningú està per sobre de vosaltres, cap institució, cap ens", ha apuntat Mursi, que després de ser proclamat vencedor en els comicis va renunciar a la seva militància als Germans Musulmans. L'islamista ha assegurat que "la revolució encara continua" a Egipte i ha promès treballar per alliberar els presos que tenen pendents causes davant tribunals militars.

A més, ha llançat una advertència a la junta militar que governa el país des del derrocament del règim de Hosni Mubàrak el febrer del 2011:

"Que m'escolti l'exèrcit, la policia, el govern i els ministres, no hi ha poder sobre aquesta autoritat [del poble)] –ha subratllat Mursi–. Per ella, vaig arribar jo aquí on hi ha el poble i no temo a ningú més que a Déu". "Cap institució està sobre la voluntat popular, que és la que pren la decisió, governa i destitueix. Per això, he arribat jo avui aquí", ha afegit.

Mursi és el primer civil que accedeix a la Presidència i el primer cap d'estat elegit democràticament a Egipte.

stats