Especials 26/02/2013

El centreesquerra venç per poc, la dreta ressuscita i irromp Grillo

La formació de Bersani guanya 'in extremis' cinc senadors a Berlusconi al Senat i supera el Cavaliere per menys de mig punt a la Cambra de Diputats

Ara
1 min

BarcelonaItàlia tindrà el Parlament més imprevisible de la seva història precisament quan tot el món esperava amb l'ai al cor que les eleccions legislatives italianes proporcionessin l'estabilitat necessària per impedir una nova recaiguda econòmica a la zona euro. El líder del centreesquerra, Pier Luigi Bersani, hauria guanyat els comicis a la Cambra Baixa amb un 29,6%, una victòria pírrica si es té en compte que la coalició de l'ex primer ministre italià, Silvio Berlusconi obté un 29,1% amb més de 95% escrutat.

El moviment de l'humorista Beppe Grillo es converteix, a més del Cavaliere, en la gran sorpresa dels comicis, i hi irromp a l'escena política italiana amb més de vuit milions d'electors i un 25,5% dels suports. Els fins ara primer ministre Mario Monti és el gran derrotat de les eleccions, amb només un 10,6% dels vots.

Victòria 'in extremis' de Bersani al Senat

El sistema polític italià és bicameral, amb un fort pes del Senat. A la Cambra de Diputats, la victòria garanteix l'estabilitat parlamentària, ja que la força més votada obté automàticament el 55% dels escons. En canvi, al Senat, el repartiment d'aquest plus es fa regió per regió.

Tot i haver liderat el recompte gairebé durant tota la jornada el Poble de la Llibertat, el Partit Demòcrata s'enduria finalment també aquesta cambra amb 120 senadors, mentre que la formació de Berlusconi es quedaria amb 115, mentre que Grillo en suma 58 i Monti 16.

stats