Especials 11/09/2012

Estelades vermelles als balcons, a la portada de l'edició europea del 'New York Times'

Els mitjans de comunicació internacionals destaquen la participació massiva a la manifestació i atribueixen a l'ofec econòmic d'Espanya el ressorgiment del sentiment independentista català

Ara
4 min
'International Herald Tribune' (edició global de 'New York Times')

BarcelonaL'edició europea del prestigiós diari nord-americà 'New York times', l''International Herald Tribune', situa a la portada d'aquest dimecres, l'endemà de la massiva manifestació a Barcelona per la Diada, un balcó amb dues estelades vermelles penjades i titula: "Les tensions regionals posen Espanya en erupció". El diari subratlla que "la Diada Nacional de Catalunya esdevé una manifestació separatista massiva de més d'1,5 milions de persones, segons les dades de la policia, al centre de Barcelona, moltes d'elles amb estelades vermelles".

A Europa, 'Le Figaro' també dedica un titular en portada a la Diada: "Catalunya: una marea humana a favor de la independència", titula el diari.

La premsa internacional va fer una àmplia cobertura de la multitudinària manifestació pels carrers Barcelona d'aquest dimecres, Onze de Setembre, i en les seves edicions digitals va destacar que la manifestació havia sigut "importantíssima" i "massiva". "La Diada Nacional de Catalunya és més gran i més important aquest any, i reflecteix la severitat de la pitjor crisi econòmica de l'era post-Franco, que ha alimentat el separatisme i ha fet ressorgir les fractures entre aquesta regió del nord-est i el govern central de Madrid", va explicar l'agència Reuters.

'Financial Times': "Catalunya s’encamina a un referèndum independentista”

“Gairebé ningú creu que Rajoy tingui voluntat ideològica ni capacitat econòmica per concedir el pacte fiscal a Catalunya”. El rotatiu britànic preveu unes eleccions anticipades que “seran un referèndum independentista de facto”. El diari publica una entrevista amb l’expresident Jordi Pujol: “[Catalunya] ja no encaixa dins d’Espanya”. El diari descriu Pujol com “la figura que personifica més que cap altre el canvi en el debat català sobre el futur, que ha vist com el sentiment separatista s’ha generalitzat”.

'The New York Times': “La manifestació afegeix una preocupació per Espanya”

L’influent diari nord-americà recull la marxa, així com les paraules d’Artur Mas: “mai abans Catalunya havia estat tan aprop de la plenitud nacional”. El rotatiu explica que els “problemes fiscals catalans han portat el govern a fer unes de les retallades més profundes a Espanya”.

BBC: "Manifestació catalana massiva per la independència"

La cadena britànica ha obert el seu informatiu des de Barcelona i ha dedicat l'obertura de la pàgina web a la manifestació, la notícia més vista de la seva versió digital durant unes hores, on ha parlat del "milió i mig de catalans que s'han manifestat a Barcelona en una de les manifestacions més multitudinàries per la independència".

'Frankfurter Allgemeine': “Petició de rescat però també ambaixades i televisió pròpia”

El rotatiu alemany relata la “necessitat d’independència” expressada pels manifestants però dedica unes línies també per recordar que “Catalunya demana un rescat mentre manté ambaixades i una televisió pròpia”.

'The Guardian': "L'augment del sentiment independentista sorprèn al govern català mentre Madrid rebutja 'l'embolic i la polèmica'"

"Barcelona era un mar de banderes catalanes vermelles i grogues quan més d'1,5 milions de persones han col·lapsat la ciutat en una manifestació massiva per reclamar la independència". Així descriu el diari 'The Guardian' la marxa d'aquesta Diada a Barcelona, que "ha marcat una fita per un moviment independentista fins ara marginal". El diari fins i tot publica una selecció de fotografies i comentaris a Twitter d'alguns manifestants. El rotatiu britànic recull el menyspreu de Mariano Rajoy per la manifestació, després que dilluns digués que "no toca ni l'embolic ni la polèmica".

'Time': “Barcelona alerta Madrid: pagueu o Catalunya marxa”

El setmanari nord-americà publicava una crònica on citava membres de l’Assemblea Nacional Catalana per concloure que “l’independència era impensable a Catalunya” però que “en moments així l’impensable pot passar”. També el Washington Post recollia la notícia en la web.

'Le Monde': "Marea humana per reclamar la independència de Catalunya"

Els mitjans francesos recullen les informacions de l'agència France Press, que assegura que "amb banderes independentistes i barretines, desenes de milers de manifestants han fet aquest dimarts una manifestació per la independència de Catalunya acusant l'estat central de sotmetre'ls en plena espiral de la crisi", assegura el web del setmanari 'Le Point'. 'Le Monde' explica, citant també l'agència France Press, que una munió de banderes independentistes han omplert Barcelona. 'Le Monde' recull les declaracions que ha fet Artur Mas als mitjans anglosaxons, on ha dit que "si no hi ha acord en terreny econòmic, la via catalana per la llibertat quedarà oberta".

'Le Figaro': "51% a favor de l'independència"

El diari francès també parla de la "marea humana de Barcelona" i cita la xifra de catalans que estarien a favor de la independència, segons l'enquesta feta el mes de juliol.

'La Repubblica' i la 'Stampa': Destacats rotatius italians dediquen fotogaleries a la marxa

Els digitals dels principals diaris italians, com 'La Repubblica' o 'La Stampa' s'han fet ressò de la notícia amb informació de l’agència Reuters, que atribueix l’augment de l’independentisme a la crisi econòmica.

Al Jazira: La cadena qatarí connecta en directe amb Barcelona

El corresponsal a Al Jazira a Espanya ha explicat la jornada en directe des de Barcelona per la versió en anglès de la cadena. La influent televisió qatarí ha recollit molts testimonis que coincideixen en que “és ara o mai”.

'Clarín': “Catalunya desafia Rajoy amb una manifestació separatista”

El diari argentí segueix la marxa, afegint al context els dos municipis que s’havien declarat “territoris catalans lliures”, així com la presència dels socialistes en la protesta.

Associated Press: "Una manifestació contra els impostos"

L'agència de notícies Associated Press creu que la manifestació és "contra els impostos" i descriu l'acte com una protesta de "desenes de milers de persones enfadades per la crisi financera d'Espanya" que reclamen que "paguen més del que reben del govern de Madrid". L'agència parla de les banderes "vermelles i grogues" que onejaven a Barcelona, i ignora les estelades.

Bloomberg: "Mas buscarà la independència si no aconsegueix el pacte fiscal"

El grup de comunicació anglòfon Bloomberg explica també al seu web que el president Mas "buscarà la independència si no aconsegueix el pacte fiscal" a la informació que assegura que milers de catalans s'han manifestat a Barcelona.

stats