Llançament de pes
Especials 13/08/2012

El COI retira l'or a la llançadora de pes bielorussa Ostapchuk per dopatge

Nadzeya Ostapchuk va passar dos controls d'orina –abans i després de la prova– i va donar positiu per metenolona, un agent anabòlic per guanyar massa muscular

La llançadora de pes bielorussa Nadzeya Ostapchuk va guanyar l'or a Londres però el COI li ha pres la medalla per dopatge

LondresEl Comitè Olímpic Internacional (COI) ha anunciat aquest dilluns que retira la medalla d'or a la llançadora de pes bielorussa Nadzeya Ostapchuk després de donar positiu en un control antidopatge.

Ostapchuk va aconseguir una marca a l'Estadi Olímpic de Stratford de 21,36 metres que li va servir per superar la neozelandesa Valerie Adams, reina del llançament en l'últim lustre, i que finalment ha sigut declarada guanyadora de la prova –reeditant, d'aquesta manera, el seu triomf a Pequín 2008.

Set dies després de la final de la competició olímpica, el COI ha fet pública la "desqualificació" de la bielorussa dels Jocs de Londres 2012, que es van tancar aquest diumenge, i la retirada de la seva medalla d'or. L'atleta va passar un control d'orina el 5 d'agost, un dia abans de la final de llançament de pes, i es va tornar a sotmetre a un test just després de la prova.

"Les dues mostres recollides indiquen la presència de metenolona, classificada com un agent anabòlic i inclosa en la llista de substàncies prohibides de 2012", ha informat el Comitè Olímpic Internacional en un comunicat.

Amb la desqualificació de l'atleta, el COI ha reclamat al Comitè Bielorús que torni "com més aviat millor" tant la medalla com els diplomes lliurats a Ostapchuk. L'or en llançament de pes femení serà finalment per a Adams, mentre que la plata recaurà en la russa Evgeniia Kolodko i el bronze en la xinesa Lijiao Gong.