Europa de l'Est
Especials 20/02/2013

El govern búlgar dimiteix després de deu dies de protestes pel preu de l'electricitat

La factura de l'energia, la corrupció i el poder dels monopolis han generat un gran descontentament al carrer. El primer ministre, Boiko Borisov, ha dit que "no vol ser en un govern sota el qual la policia pega a la gent"

Agències
1 min
Forces antidisturbis a la protesta de dimarts a la nit a Sofia. NIKOLAI DOYCHINOV/ AFP

SofiaEl primer ministre de Bulgària, el conservador Boiko Borisov, ha presentat aquest dimecres la dimissió del seu govern després de deu dies d'intenses protestes populars contra els alts preus de l'electricitat. Ho ha anunciat aquest matí el president del país, Rosen Plevneliev. Així, el de Sofia se suma a la llista de governs europeus apartats pel rebuig a les polítiques d'austeritat.

Borisov va intentar calmar les protestes cessant el ministre de finances i comprometent-se a rebaixar un 8% el preu de la factura elèctrica, però les mobilitzacions al carrer van continuar.

A més del preu de l'energia, molts búlgars estan indignats amb el poder dels monopolis, el baix nivell de vida −Bulgària és el país més pobre de la UE− i la corrupció, rampant al país. Almenys 25 persones van necessitar ahir assistència mèdica després que la policia reprimís les manifestacions. "No puc participar en un govern sota el qual la policia pega a la gent", ha dit Borisov en anunciar la seva renúncia.

Les eleccions legislatives estan previstes per al juliol i no se sap si ara seran ajornades. Borisov, que havia estat el guardaespatlles del rei Simeó i del dictador Todor Yivkov, ha anunciat que es retirarà la llicència de distribució a CEZ, la companyia txeca d'electricitat, que és la més gran de l'Europa Central.

stats