Especials 27/03/2021

Les energies renovables i l'economia circular, claus per a la sostenibilitat

Naturgy està enllestint la primera instal·lació per injectar gas renovable procedent d’un abocador

3 min
Imatge d'una planta de gas renovable de la companyia.

Aconseguir generar valor ha estat l’objectiu tradicional de qualsevol activitat econòmica. Amb el temps, i especialment els últims anys, a aquest concepte se li afegeix un adjectiu: generar valor sostenible. Això es tradueix en què les empreses han de desenvolupar la seva activitat econòmica sent alhora respectuoses en tot moment amb el seu entorn. Aquest és l’objectiu de moltes empreses del nostre país, entre elles Naturgy. 

La companyia treballa amb una sèrie de mesures per frenar l’augment de la temperatura del planeta, i ha dut a terme accions específiques per reduir les emissions d’efecte hivernacle, reforçar la governança en medi ambient i canvi climàtic, impulsar el gas renovable i l’economia circular, i la protecció de la biodiversitat i el desenvolupament del capital natural. Fruit dels esforços de la companyia, en els darrers tres anys ha reduït un 30% les seves emissions de CO2.

És en aquesta línia que s’està ultimant la posada en marxa d’una planta de gas renovable al Parc de l’Alba de Cerdanyola del Vallès. La companyia, que ha invertit 2,2 milions d’euros en el projecte, se situa en l’avantguarda en innovació per desenvolupar aquest vector energètic, que produirà 12 GWh/any de gas renovable, equivalent al consum anual de 3.200 llars. És una aposta clara per la producció local, amb intenció de reduir la dependència energètica de l’exterior, potenciant una gestió sostenible dels residus generats i fent un pas més enllà cap a l’economia circular.

Visita oficial a una planta de gas renovable de la compayia.

La producció i injecció de gasos renovables a la xarxa de distribució suposa un aprofitament energètic, es recupera el biogàs produït i alhora s’evita l’emissió a l’atmosfera de 2.500 tones de CO2/any, que equivalen a plantar uns 5.000 arbres. 

Al 2050, tot el gas que circularà per la xarxa serà d’origen renovable. Per aconseguir-ho, l’empresa analitza ja projectes de gas renovable (concretament, de biometà i hidrogen) per valor de 4.000 milions d’euros.

L’ús de l’hidrogen com a combustible verd

L’hidrogen verd és una energia renovable procedent de l’excedent d’altres renovables com la solar o la eòlica. L’hidrogen verd està cridat a ser un dels vectors energètics del futur. En aquest context, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i Naturgy han signat un acord de col·laboració per desenvolupar un projecte per investigar l’ús de l’hidrogen com a combustible net per als trens no electrificats. 

La iniciativa s’emmarca en l’estratègia de les dues companyies de fomentar la mobilitat sostenible i apostar per les energies renovables per lluitar contra el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica. Es tracta de produir i emmagatzemar hidrogen d’origen renovable a Lleida i utilitzar-lo per al subministrament de combustible a uns futurs trens de la línia Lleida-La Pobla.

Naturgy lidera la iniciativa oferint la seva experiència en el desenvolupament de projectes energètics i innovadors i FGC aporta el seu coneixement en el transport ferroviari de viatgers i mercaderies, aixi com l’assessorament tècnic generat per la pròpia activitat de la companyia.

Així mateix, per investigar l’ús de l’hidrogen en la mobilitat, Naturgy ha presentat un projecte per construir 38 hidrogeneres a nivell nacional –4 ubicades a Catalunya– abans de 2025, perquè es pugui repostar hidrogen verd a entorns urbans i interurbans, afavorint la mobilitat sostenible, i està treballant conjuntament amb Enagás per impulsar la planta d’hidrogen més gran del país a Lleó.

Altres energies renovables

Més enllà del gas renovable i l’hidrogen, el model energètic del futur tindrà com a pedra angular les energies elèctriques renovables. En aquest sentit, Naturgy ha sol·licitat el tancament de totes les plantes de carbó i ja és un dels principals inversors d’energies renovables del país. Està previst que aquest any inverteixi un mínim de 1.000 milions per desenvolupar projectes d’energies renovables a nivell global. D’aquesta inversió, el 30% es destinarà a Austràlia, el 30% a Espanya, un altre 30% als Estats Units i un 10% a Xile.

L’empresa, que va tancar l’exercici de l’any 2020 amb una potència renovable en operació de 4,6 GW, no ha parat de créixer en la seva aposta per les energies renovables. En els darrers tres anys, ha incrementat la seva generació renovable un 30% i espera mantenir aquesta tendència a l’alça de cara al futur.

stats