Eurocopa 2016

Iniesta i Piqué eviten que el debut d’Espanya acabi en empat (1-0)

‘La roja’ desfà la resistència txeca en el minut 87 amb una centrada del manxec que remata de cap el central blaugrana

Piqué remata la centrada d'Iniesta i bat Cech

BarcelonaSemblava que no hi hauria manera. Ni amb el pla inicial ni amb els revulsius d’Aduriz, Thiago i Pedro en l’última mitja hora de partit. Semblava que Espanya s’estrenaria en l’Eurocopa 2016 amb un frustrant empat sense gols contra la República Txeca després d’un etern atac-i-gol contra els guants de Petr Cech, contra la doble muralla rival, contra la punta de la bota d’algun defensa. Contra tot. Fins que, quan faltaven tres minuts per al final, ha aparegut el toc mil·limètric d’Andrés Iniesta i el cap de Gerard Piqué per desfer el 0-0 i sumar els tres primers punts per a la vigent campiona continental (1-0).

Però ha sigut una victòria que ‘la roja’ ha hagut de treballar-se moltíssim i que, ja en el temps afegit, fins i tot ha estat a punt de veure escapar si no arriba a ser per l’encert de David de Gea sota pals en l’últim xut del partit.

Les dificultats no han vingut perquè Espanya arrenqués especuladora. L’equip de Vicente del Bosque ha iniciat el partit amb bon to, però ha trobat bona resposta en la República Txeca. De seguida s’ha vist que la iniciativa en el joc seria clarament espanyola, mentre que els centreeuropeus esperaven la seva rèplica al contraatac, sobre la potència de Necid. La parella de centrals formada per Piqué i Ramos ha necessitat un parell d’ensurts per controlar el que era l’únic perill txec. L’única possibilitat de donar la sorpresa contra la vigent campiona continental.

Controlat això, Espanya ha aconseguit tenir el domini absolut del matx i ha anat corrent contra el cronòmetre. ‘La roja’ ho ha intentat a través del seu joc interior, amb Silva, Iniesta i Cesc entre línies, i ha provat d'anar trobant profunditat en punta amb Morata i per fora, a la banda esquerra, amb Nolito i les incorporacions de Jordi Alba. Però quan l’acció ha acabat amb remat, Espanya ha comprovat l’eficàcia de Cech, intimidador sota pals.

Després del descans, el ritme espanyol ha continuat creixent sota la direcció d'un Iniesta majúscul i ‘la roja’ ha encadenat un parell de bones ocasions de Morata i Nolito per fregar l’1-0. Fins i tot un pal, quan el defensa Sivok ha desviat sense voler una centrada rasa dels espanyols. La República Txeca no només ha pogut resistir als atacs sinó que ha viscut els seus dos minuts de glòria amb dos córners seguits en els minuts 64 i 65, quan hauria pogut batre De Gea si no arriba a ser per l’acrobàtic refús de Cesc Fàbregas sota pals.

L’ensurt ha animat Del Bosque a moure peces i a donar entrada a Thiago, que ha mantingut la dinàmica ascendent del combinat espanyol. També Pedro, l’últim cartutx, ha aportat la seva dosi d’acceleració per acostar l’equip al primer gol. I quan semblava que ja no arribaria, que l’ordre ofensiu dels espanyols no trobaria premi, ha arribat l’acció decisiva en el minut 87. Després d’un llarg atac en què Piqué ja rondava l’àrea, Iniesta, des de la creueta de l’àrea, ha posat la pilota al cap del central del Barça, que l’ha rematada lluny de l’abast de Cech per fer justícia al rendiment espanyol.