Especials 02/10/2021

Un expert en cirurgies plàstiques oculars explica les claus de la blefaroplàstia, la cirurgia de parpelles

Parlem amb el Dr. Ramón Medel, expert en cirurgia plàstica ocular de l’IMO Grup Miranza, que en la seva trajectòria professional ha dut a terme més de 3.000 blefaroplàsties

3 min
El Dr. Ramón Medel és expert en cirurgia plàstica ocular de l’IMO Grup Miranza

La de la mirada és una de les zones més representatives del rostre. No obstant això, també és un dels trets que posa més de manifest el pas dels anys, especialment per les bosses i l’excés de pell que poden aparèixer tant a les parpelles superiors com a les inferiors. Parlem amb el Dr. Ramón Medel, expert en cirurgia plàstica ocular de l’IMO Grup Miranza, sobre la blefaroplàstia, tècnica quirúrgica que corregeix aquests defectes. Actualment, el doctor Medel ha dut a terme més de 3.000 blefaroplàsties.

En què consisteix la blefaroplàstia?

— La blefaroplàstia és una cirurgia indicada per tractar les bosses palpebrals, com també l’excés de pell d’aquesta zona de la mirada. Segons la persona, podem intervenir dues o quatre parpelles (inferiors, superiors o totes dues) en un mateix procediment, que consisteix a reduir el volum de la bossa de l’ull i, a continuació, omplir la ullera movent i col·locant el greix extret de la parpella del mateix pacient al lloc desitjat. Així, aportem volum a la zona i dotem el rostre d’un aspecte descansat. En el mateix moment de la cirurgia, també acostumem a aplicar una tècnica amb làser de CO2 anomenada resurfacing o peeling químic, amb l’objectiu d’eliminar petites arrugues o imperfeccions i per estimular la producció natural de col·lagen. Així, aconseguim rejovenir substancialment la mirada i que la pell estigui molt més ferma. A més, si el cas del pacient ho requereix, també podem oferir-li tractaments complementaris, que es poden fer el mateix dia de la blefaroplàstia. Els més freqüents són la correcció de la caiguda de les parpelles superiors (ptosi), la cantoplàstia, a través de la qual modifiquem el punt del cantó extern de l’ull, en el qual s’uneixen la parpella superior i inferior per retornar-li tant la fermesa com el to, i el lífting endoscòpic de celles, que aconsegueix reposicionar-les en el cas que hi hagi descens. En general, els resultats s’aprecien passades dues setmanes, aproximadament.

Qui pot fer-se una blefaroplàstia?

— Generalment, es fa a persones que, amb el pas del temps, noten l’aparició de bosses o de flacciditat a la pell de les parpelles. En altres casos, poden aparèixer en pacients joves, a causa d’altres factors, com els hereditaris. També rebem pacients que s’han fet una cirurgia refractiva, per eliminar la dependència de les ulleres i que, quan ja no les fan servir, es veuen les bosses o una certa flacciditat palpebral que volen corregir. Cada pacient té necessitats i peculiaritats que el fan únic. Per això, sempre mirem de personalitzar al màxim la cirurgia per aconseguir estar al nivell de les seves expectatives. En el meu cas, m’agrada transmetre’ls els meus dos objectius principals com a especialista: no deixar marques visibles en el rostre i que els resultats de la intervenció siguin tan naturals que no es pugui apreciar que s’han operat. Després de la cirurgia, en gairebé tots els casos els seus familiars i coneguts els diuen “Quina bona cara fas!” o “Sembla que hagis descansat”, i això agrada als meus pacients perquè significa que el resultat no és artificial.

Composició fotogràfica de l'abans i el després de la blefaroplàstia

La blefaroplàstia sembla estar en auge, a què es deu?

— Actualment, la blefaroplàstia és la cirurgia estètica facial amb més demanda. És una tendència que hem notat també a les consultes de plàstica ocular. Probablement, en el nostre cas, la demanda creixent va unida al fet que som oftalmòlegs experts en oculoplàstica i, per tant, molt coneixedors de qualsevol peculiaritat de les zones ocular i facial, especialment les anatòmiques, cosa que ens permet minimitzar qualsevol risc o complicació. A més, un altre avantatge és que es tracta d’una cirurgia que sol tenir resultats duradors i les bosses no solen aparèixer de nou.

Finalment, què s’aconsella als pacients que es plantegen optar per una blefaroplàstia?

— Tot i que la blefaroplàstia és una cirurgia molt comuna, és important que no la banalitzem, ja que qualsevol operació pot comportar una sèrie de riscos que el pacient ha de conèixer. Per exemple, en la blefaroplàstia el més usual és la retracció palpebral, que fa que la parpella inferior quedi més caiguda. Això pot ocasionar diferents problemes, no solament estètics, sinó també oculars, perquè l’ull queda exposat i se’n dificulta la lubricació. Aquest fet pot ocasionar lesions de la còrnia molt greus. Per aquesta raó, el meu consell és que el pacient esculli un especialista amb una experiència àmplia en aquesta mena de cirurgies, com també en l’anatomia de la zona ocular, perquè així podrà oferir-li totes les garanties i els millors resultats. A l’IMO Grup Miranza tenim cinc oftalmòlegs experts en blefaroplàstia.

Per a més informació:

IMO Grup Miranza (www.imo.cat)

93 400 07 00

informacion@imo.es

stats