Especials 23/02/2013

Factures a nom del primer ministre, la nova forma de protesta contra les retallades a Portugal

Un moviment fa una crida a "la desobediència cívica irònica" i difon les dades fiscals de Passos Coelho a través de les xarxes socials. Ja han arribat milers de factures a nom del líder conservador a Hisenda, segons els mitjans portuguesos

Ara
1 min
Campanya de difusió del moviment, amb el NIF de Passos Coelho. REVOLUÇAO BRANCA

BarcelonaHa nascut una nova forma de protesta a Portugal, i en pocs dies ja té milers de seguidors. Es tracta de posar les factures a nom del primer ministre, el conservador Pedro Passos Coelho. La reivindicació és una resposta a la nova llei que, des del gener, obliga els portuguesos a declarar totes les seves compres.

El moviment Revoluçao Branca, qui fa la crida a aquesta "desobediència cívica irònica", va trobar un punt flac a aquesta mesura. Si bé és necessari identificar-se al comprador per factures superiors als 1.000, per a petites quantitats només cal presentar les dades del contribuent, no importa de qui. El moviment social va tenir-ne prou amb fer-se amb les dades de Passos Coelho i en menys d'una setmana Hisenda ja ha rebut més de mil factures del líder conservador, segons informen els mitjans portuguesos.

Una llei "absurda"

Segons el vicepresident del moviment, Perdo Pereira Pinto, no es tracta d'una crida a boicotejar les finances de Passos Coelho, sinó a portar els polítics a reflexionar sobre el "caràcter kafkià" d'aquesta nova llei, que "obliga el ciutadà a transformar-se en policia". En declaracions a l'agència Lusa, l'activista qüestiona també la validesa i possibilitat d'aplicar una llei que permet "situacions absurdes", com l'emissió de factures a nom de d'altres contribuents i no dels propis consumidors, ja que en cap moment es demana la identificació per fer el resguard.

stats