Contingut patrocinat

La Fundació ”la Caixa” atrau i reté talent amb un centenar de beques per a joves investigadors

105 investigadors desenvoluparan els seus projectes a Espanya i Portugal gràcies a les 65 beques concedides en el marc del programa de doctorat INPhINIT i a les 40 del programa de postdoctorat Junior Leader.

Redacció
2 min
Els investigadors becats per la Fundació ”la Caixa”.

La Fundació ”la Caixa” ha atorgat 105 noves beques de doctorat i postdoctorat a investigadors excel·lents perquè duguin a terme els seus projectes en universitats i centres de recerca d’Espanya i Portugal. Amb les beques de doctorat INPhINIT i les de posdoctorat Junior Leader, la Fundació ”la Caixa” persegueix el doble objectiu de retenir i atraure el talent per impulsar la recerca d’excel·lència en aquests països.

Són catalans 15 dels becats, 13 dels quals es queden investigant en centres de Catalunya i un en un centre de Madrid. A més, Catalunya atrau el talent de 37 joves investigadors d'altres comunitats autònomes o d'altres països que realitzaran els seus projectes de recerca en centres de recerca locals.

Aquestes beques ofereixen salaris competitius i formació transversal. En el cas de les de doctorat, es reforcen qüestions com la comunicació científica, el benestar emocional de l’investigador/a, el lideratge i les oportunitats de finançament. En les beques de postdoctorat, es potencia la carrera científica independent com a opció de futur professional i es fomenten la innovació i el lideratge.

"A la Fundació ”la Caixa” treballem cada dia amb l’objectiu de construir una societat millor per a tothom i, per aconseguir-ho, ens hem de mantenir molt atents a les noves necessitats i els nous reptes que ens plantegen el present i el futur. Aquesta és la raó de ser de les beques de doctorat i postdoctorat, que reafirmen el nostre compromís amb l’educació i la recerca d’excel·lència per construir un món millor i més saludable basat en el coneixement", ha explicat la directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Durán, durant l’acte de lliurament de les beques al Museu de la Ciència CosmoCaixa.

El Programa de Beques de la Fundació ”la Caixa” és el més important dels que promouen les entitats privades d’Espanya i Europa, tant pel nombre de beques convocades com per la varietat de disciplines. En total, l’entitat destinarà prop de 21 milions d’euros a aquesta promoció de becaris de doctorat i postdoctorat. Els dos programes han estat cofinançats per la Comissió Europea a través de les Accions Marie Skłodowska-Curie COFUND, en el context del programa marc Horitzó 2020.

Quadre resum de les beques de doctorat i postdoctorat 2023

El perfil dels becaris

Dels 105 becaris seleccionats en aquesta edició, 49 són espanyols i 56 són estrangers, procedents de 21 països. D’aquests, Itàlia és el país amb un nombre més alt de becaris, 16, seguida de Portugal amb 9, Alemanya amb 6 i els Estats Units amb 4.

Les beques atorgades s’han distribuït entre més de 60 centres de recerca i universitats d’Espanya i Portugal. Pel que fa a les especialitats, la física teòrica i les matemàtiques encapçalen la llista, amb 9 becaris; les segueixen les ciències mediambientals, la ciència i tecnologia dels materials, i l’enginyeria i tecnologia biomèdiques, amb 7 becaris cadascuna.

stats