Especials 13/01/2022

La Fundació ”la Caixa” destina 2,6 milions d’euros a la lluita contra la pobresa infantil i l’exclusió social

A Catalunya, la segona convocatòria del Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials 2021 dedicarà més de 250.000 euros a 10 iniciatives que beneficiaran 4.242 persones

2 min
Una voluntària de la Fundació “la Caixa” en una activitat amb infants en situació de vulnerabilitat

La Fundació ”la Caixa” ha assignat un import de 2,6 milions d’euros a un total de 99 projectes per a la lluita contra la pobresa infantil i l’exclusió social, que beneficiaran en conjunt més de 20.500 persones a tot l’Estat i que compten amb 540 professionals i 3.162 voluntaris involucrats. A Catalunya es dedicaran més de 250.000 euros per a 10 iniciatives que beneficiaran 4.242 persones en situació de vulnerabilitat.

La convocatòria Lluita contra la pobresa infantil i l’exclusió social, la segona resolta del Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials 2021, té com a finalitat contribuir a trencar el cercle de la pobresa infantil i impulsar projectes que facilitin el desenvolupament integral i el procés d’inclusió social de les persones en situació de vulnerabilitat potenciant les seves capacitats i afavorint la igualtat d’oportunitats.

En aquest sentit, s’han triat, principalment, projectes enfocats en accions de suport socioeducatiu formal, no formal i de competències personals i familiars (un 42,4% del total de les iniciatives seleccionades); així com d’atenció psicològica, emocional i d’empoderament personal, juntament amb atenció social bàsica (31,3% dels projectes).

Els criteris de valoració i selecció de projectes han girat entorn de la capacitat de l’entitat i la viabilitat i la planificació del projecte, a més de l’alineació del projecte, els seus objectius i accions amb les línies prioritàries de la convocatòria, així com de l’impacte esperat en les persones destinatàries.

Desenvolupament social i educatiu

La finalitat d’aquest àmbit, dins del qual s’han seleccionat en total 51 projectes (tres a Catalunya), és promoure iniciatives que contribueixin a trencar el cercle de la pobresa, empoderant la infància i l’adolescència; potenciant la família com a eix de l’acció socioeducativa; i emfatitzant, en aquesta ocasió, en els problemes derivats de la crisi econòmica i social sense precedents de la pandèmia de la Covid-19.

Les línies d’actuació prioritàries de les iniciatives triades han estat l’atenció social bàsica (accés a béns i serveis com l’alimentació, la higiene o les beques menjador); les accions de suport socioeducatiu formal (reforç escolar, acompanyament familiar, parentalitat positiva, etc.); accions de suport socioeducatiu no formal (oci i temps lliure o projectes de transició a la vida adulta); i atenció psicoterapèutica i emocional.

Inclusió social

En aquest àmbit, s’han triat 7 projectes de Catalunya d’un total de 48 per facilitar el desenvolupament integral i els processos d’inclusió social de les persones en situació de vulnerabilitat, potenciant-ne les capacitats i afavorint la igualtat d’oportunitats.

stats