Especials 20/04/2022

La Fundació "la Caixa" mostra el ‘Tapís’ de Miró que ha marcat quatre dècades en l’evolució de l’entitat

Trasllada temporalment a CaixaForum Barcelona l’obra monumental que va encarregar a Joan Miró i de la qual va sortir la icònica estrella mironiana que és el seu emblema

4 min
La conservadora científica de la Fundació ”la Caixa”, Anna Vila

Que el públic en general pugui contemplar per primera vegada en 38 anys l’obra Tapís, que Joan Miró i l’artista textil Josep Royo van crear per a ”la Caixa” el 1980, i al mateix temps comprendre el seu procés de creació assistint en viu a la seva restauració. Aquest és el doble objectiu del projecte L’estrella de Miró, que es va presentar recentment a CaixaForum Barcelona.

Primeres tasques de restauració del tapís de Miró

Amb el naixement de la marca "la Caixa" i amb la necessitat d’unificar i millorar la imatge de l’entitat, a finals dels anys setanta la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis de Catalunya i Balears va encarregar aquesta renovació a l’agència nord-americana del dissenyador Walter Landor (autors de la redefinició de marques com Coca-cola o Levi’s) i l’artista triat va ser Joan Miró (1893-1983).

Imatge d'arxiu de Joan Miró i Josep Royo a la Farinera, a Tarragona

"El dibuix es va encarregar a Miró perquè era un artista que connectava amb les arrels populars del país i, alhora, una figura d'avantguarda amb símbols universals", explica Elisa Durán, Directora general adjunta de la Fundació "la Caixa". Miró tenia 86 anys i, quan va rebre la proposta de crear una obra d'on pogués sortir l'estrella, es va aliar amb l'artista tèxtil Josep Royo per donar forma al tapís, que fa cinc metres de llargada, dos d’alçada i pesa 200 quilos. En l'esbós previ que va fer, Miró ja va transformar l'estrella de set puntes en una de cinc i la va acompanyar d'una rodona groga i una altra de vermella, simbolitzant així una persona que posa una moneda dins una guardiola. Finalment, el novembre de 1980 el tapís es va exposar al CaixaForum Macaya i després al Museu de la Ciència (l'actual CosmoCaixa), fins que el 1984 es va traslladar al vestíbul de la seu dels serveis centrals de la Fundació "la Caixa".  Des d'aleshores, només l'havien pogut veure els treballadors i els visitants autoritzats a l'edifici.

El projecte 'L’estrella de Miró'

Passat tot aquest temps, calia abordar un procés de restauració de la peça i de renovació de la vitrina que l’acull. Amb aquest objectiu, la Fundació ”la Caixa” ha preparat el projecte específic L’estrella de Miró, que inclou el trasllat fins a CaixaForum Barcelona. A la sala on es restaurarà l’obra s’ha preparat un petit projecte museogràfic, amb imatges, vídeos i textos, que recupera la història del tapís i posa en valor la tècnica tèxtil, així com la feina de l’equip de La Farinera, format sobretot per dones, protagonistes desconegudes d’aquestes obres del genial artista català. La Farinera és el centre tarragoní on Miró i Royo van fer el conjunt de quatre tapissos monumentals (el cinquè es va desintegrar durant els atemptats de l’11-S) entre el 1970 i 1980.

Miró, Royo i l'equip de col·laboradores de la Farinera

Un conjunt únic

Elaborats amb llanes de diferents gruixos, algunes disposades en caiguda –cosa que va suposar un pas endavant en el mètode tradicional de confecció de tapissos, caracteritzat per nusos petits al voltant del canemàs–, aquests grans llenços estan considerats com a únics en el món.

Serà una oportunitat única perquè el públic pugui contemplar una peça tan emblemàtica –per un temps limitat– i descobrir-ne, per primera vegada, el seu revers. La restauració es farà en horari d’obertura del centre i es compartirà amb els visitants per donar a conèixer processos essencials en la vida d’una obra d’art que normalment no són accessibles al públic.

Per al trasllat del tapís ha estat necessari construir una estructura metàl·lica ad hoc que permet el moviment de l’obra sense forçar les fibres, així com poder treballar a la peça per les dues cares simultàniament. En la restauració s’analitzarà l’estat tant de l’anvers com del revers, es descosirà el folre que cobreix el dors per analitzar-ne i netejar-ne les fibres, i es faran altres feines com l’aspiració i la hidratació dels teixits.

Una data clau

L’entitat va ser creada el 1904 pel pioner i humanista Francesc Moragas i, per tant, compleix 118 anys de labor filantròpica. Avui, la Fundació "la Caixa" és la primera fundació d’Espanya, la segona d’Europa i la quarta del món, amb la complicitat de CriteriaCaixa, un hòlding inversor que, a través de participacions en diferents empreses, treballa per preservar i engrandir el patrimoni generat per l’entitat centenària.

Com a primer hòlding inversor d’Espanya, la prioritat de CriteriaCaixa és aportar els recursos econòmics que permetin que l’acció de la Fundació "la Caixa" contribueixi, any rere any, al desenvolupament d’una societat que doni més oportunitats a les persones que més ho necessiten. Amb aquest objectiu, els principis de transparència i ètica regeixen en tot moment els procediments, sustentats en els valors els valors de la confiança, l’excel·lència i el compromís social, així com el respecte a l’entorn natural.

L’entitat porta a terme la seva labor filantròpica a Espanya i Portugal, a més d’altres països. Una feina que té en el focus la millora en els àmbits amb més impacte social, com són la pobresa infantil, el foment de l’ocupació entre persones vulnerables i la humanització de la salut. També actua en altres àmbits fonamentals per promoure el progrés i la igualtat d’oportunitats, com són la investigació mèdica, la salut i la promoció de l’educació i la cultura. 

L'organigrama de la Fundació "la Caixa"
stats