Contingut patrocinat
Especials 27/12/2023

Per què el gegant tabaquer Philip Morris vol deixar de vendre cigarrets?

El propietari de la mítica marca que protagonitzava un 'cowboy', s'ha transformat radicalment i amb l'ajuda de la ciència i la tecnologia està desenvolupant alternatives a la cigarreta sense fum per als adults que, d’altra manera, continuarien fumant

4 min
la ciència ha demostrat que el principal problema de l'hàbit de fumar és la manera de consumir la cigarreta: cremant-la

"Estem decidits a canviar el món i, si ho aconseguim, serà fenomenal: volem fer història". Són les paraules ambicioses de Jacek Olczak, director executiu de Philip Morris International (PMI), una de les companyies de tabac més grans del món.

“Un futur sense fum és assolible, i els beneficis que pot aportar a les persones que d'altra manera continuarien fumant, i per tant a la salut pública mundial, són enormes. No obstant això, no ho podem aconseguir de manera individual. És necessari el suport de les autoritats públiques i la comunitat científica, així com de la societat civil, per poder aprofitar al màxim aquesta oportunitat”, asseguren des de la companyia.

Encara avui al món hi ha més de 1.000 milions de fumadors, malgrat saber els efectes nocius que té per a la salut aquest hàbit i malgrat la implementació de polítiques tradicionals de prevenció i cessació del tabaquisme.

Per a aquest grup de persones, que d'una altra manera continuaran fumant, hi ha una tercera via: la reducció dels danys a través de l'ús d'alternatives amb nicotina però lliures de combustió i de fum.

Entenent la ciència

La ciència ha demostrat que el principal problema de l'hàbit de fumar és la manera de consumir la cigarreta: cremant-la. Quan s'encén una cigarreta, es desencadena el procés de combustió a temperatures altíssimes, cosa que genera fum. Aquest fum conté elevats nivells de substàncies tòxiques, que són la principal causa de malalties relacionades amb fumar, i no la nicotina com molts creuen.

Aquesta és la clau de les alternatives lliures de fum: no cremen i, per tant, no generen fum. A l'evitar-se la combustió, els nivells mitjans de substàncies tòxiques es poden reduir de manera significativa en comparació del fum d'una cigarreta.

En paraules de Gregoire Verdeaux, vicepresident sènior d'afers externs de PMI: “No hi ha dubte que la millor opció per a tots els que fumen és deixar completament el tabac i la nicotina. Però sabem que molts adults no ho deixaran, i aquestes persones mereixen tenir accés a millors alternatives que continuar fumant. Aquestes innovacions existeixen i impulsen un canvi real”.

Avui al món encara hi ha més de 1.000 milions de fumadors, malgrat saber els efectes nocius que té per a la salut aquest hàbit.

Les noves alternatives

Des del 2008, PMI ha invertit més de 10.700 milions de dòlars en investigació i desenvolupament d'alternatives a la cigarreta lliures de combustió i fum. Per això, més de 1.500 experts i científics treballen als seus dos centres d'R+D, a Suïssa i Singapur, a la recerca d'un futur lliure del fum de les cigarretes.

"Que Philip Morris deixi unilateralment de vendre cigarrets demà no canviarà res", afirma Moira Gilchrist, vicepresidenta de comunicació estratègica i científica de PMI. "Perquè això no elimina la demanda de cigarrets. La demanda continuarà existint, i d'altres simplement la cobriran". I, a més, afegeix: "La nostra transformació té molt més sentit, perquè en el que estem treballant és en reduir la demanda de cigarretes a llarg termini, de manera que ens assegurem que el descens del consum de tabac continuï. I fins i tot esperem que s'acceleri encara més".

Un futur sense fum

Philip Morris està determinada a acabar amb les cigarretes de combustió. La companyia calcula que, amb l'estímul normatiu adequat i el suport de la societat civil, en molts països podrien desaparèixer del mercat d'aquí 10 o 15 anys. El 2016, la companyia tabaquera va anunciar el seu compromís per generar un futur lliure de fum i avui ja podem veure avenços des de diversos punts.

"Les xifres són impossibles d'ignorar", afirma Stefano Volpetti, president de productes inhalats lliures de fum i director general de consum de PMI, i afegeix: "Ofereixen [les xifres] una imatge clara del canvi que estem impulsant: en primer lloc, oferint una gamma de millors alternatives als fumadors adults; i, en segon lloc, accelerant la fi de les cigarretes”.

1.

Més d'un 36% dels seus ingressos nets totals provenen de productes lliures de fum

A finals de setembre del 2023, la companyia reportava que més d'un 36% dels seus ingressos nets totals provenen dels seus productes lliures de fum, acostant-se a l'ambiciós objectiu d'arribar als dos terços per al 2030.

2.

Disponibles en 82 mercats

Aquestes alternatives ja estan disponibles en 82 mercats, davant l'objectiu dels 100 mercats per al 2025.

3.

Inversió en desenvolupament i investigació científica

El 2022 la companyia reportava que el 74% dels seus esforços comercials i el 99% dels seus recursos en R+D es van dedicar als productes lliures de fum.

Des de Philip Morris ens asseguren que la seva transformació “no consisteix únicament en substituir un producte per un altre de nou”, sinó que també requereix “transformar tota la nostra cadena de valor, així com la nostra manera de relacionar-nos amb la societat”.

Philip Morris, en xifres

+36% ingressos nets totals d'alternatives lliures de fum.

82 països on les alternatives sense fum estan disponibles.

+10.700 milions de dòlars invertits en R+D.

+1.500 científics i investigadors.

2.500 patents de tecnologies sense fum.

2 centres d'innovació, a Suïssa i Singapur.

Des del 2008, PMI ha invertit més de 10.700 milions de dòlars en investigació i desenvolupament d'alternatives a la cigarreta lliures de combustió i fum.
stats