Contingut patrocinat
Especials 10/11/2022

La Generalitat activa el pagament del bo social tèrmic a 100.000 llars vulnerables

El pressupost destinat a aquesta mesura ha augmentat fins a 17,5 milions d’euros

Redacció
2 min
100.000 llars vulnerables poden beneficiar-se del bo social tèrmic.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat manté activat des del setembre el procés de pagament del bo social tèrmic corresponent a l’any 2021. Es tracta d’un programa de concessió directa d’ajuts destinats a les persones consumidores vulnerables que tenen dificultats per pagar l’energia —gas, electricitat o butà— destinada a calefacció, aigua calenta sanitària o cuina. Aquesta actuació contra la pobresa energètica s’integra en el procés de transició energètica que ha engegat Catalunya i que compta amb la justícia i amb el compromís de no deixar ningú enrere com un dels seus eixos vertebradors.

El bo social tèrmic beneficiarà 100.219 llars en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió social i enguany ha augmentat el pressupost fins a 17,5 milions d’euros, mentre que l’any anterior va ser de 7,46 milions. Alguns dels beneficiaris d’aquest bo ja han començat a cobrar-lo i la resta rebran el pagament abans del 31 de desembre.

De fet, la resolució de pagament del bo social tèrmic s’ha agilitat perquè l’increment del preu del gas, del gasoil i del butà ha afectat molt especialment les famílies més vulnerables i n’incrementa el risc de pobresa energètica. Enguany, l’import del bo social tèrmic oscil·larà entre els 82 i els 373 euros, depenent del grau de vulnerabilitat de cada llar i de la climatologia de la seva ubicació.

Aquesta quantitat ha augmentat substancialment en relació amb l’anterior campanya del bo social tèrmic, en què es van abonar imports d’entre 37 i 124 euros. La campanya del bo social tèrmic de l’any 2020 va comptar amb un pressupost de 7,46 milions d’euros i 111.918 beneficiaris.

Com saber si el pots rebre?

El primer pas de l’activació del pagament del bo social tèrmic ha estat comunicar a les persones beneficiàries que tenen dret a aquest ajut i també demanar-los que procedeixin a comprovar i modificar les seves dades, si escau. L'ingrés de l'import de l'ajut es fa al compte bancari facilitat per les comercialitzadores elèctriques.

Les persones interessades a rebre aquest bo social tèrmic poden efectuar les comprovacions o les correccions de dades que considerin pertinents al web gencat.cat/agricultura/bosocialtermic, que també inclou informació addicional sobre el tràmit. En aquest web es pot consultar la llista de beneficiaris del bo i comprovar si hi estan incloses. Si en són beneficiàries, hauran de consultar si la Generalitat ja té l’IBAN del seu compte corrent, on s’efectuarà el pagament; si no hi consta, hauran de comunicar-lo.

Cal destacar que aquelles persones que ja tinguin concedit el bo social elèctric del 2020 no han de presentar cap sol·licitud per rebre el bo social tèrmic corresponent a l’any 2021. A més, les persones que vulguin poden renunciar al cobrament d’aquest ajut, que té caràcter anual.

* *

stats