Especials 06/09/2012

L'independentisme català, explicat al món per Al-Jazira

Alfred Bosch, d'ERC, i Roger Albinyana, de CDC, apareixen en un reportatge que explica que la crisi està fent créixer el suport a l'independentisme

Ara
1 min

BarcelonaQuan falta menys d'una setmana per a la Diada, el canal en anglès de la cadena de televisió qatariana Al-Jazira ha intentat explicar als seus espectadors aquest dijous la reivindicació per la independència de Catalunya. En un reportatge amb un marcat to didàctic, s'explica que Catalunya està aprofitant els problemes econòmics de l'Estat per fer créixer el suport a l'independentisme amb les repetides demandes de no dependre econòmicament de Madrid.

"La platja de Barcelona pot ser una zona d'esbarjo per als turistes, però per als locals, les vacances d'estiu s'han acabat. I una fosca realitat va penetrant: la regió de Catalunya no pot pagar els seus funcionaris i necessita un rescat del govern central". Amb aquestes paraules comença el vídeo, que després passa a explicar la pujada de l'IVA, els prospectes negres per a les empreses i l'elevat atur, amb els testimonis de comerços i treballadors de Barcelona.

"Podríeu pensar que la campanya per la independència de Catalunya es podria veure danyada pel rescat de Madrid. Però els polítics que volen aquesta separació diuen que els està ajudant, simplement perquè el govern central es queda més del que dóna a Catalunya", continua el periodista Andrew Simmons.

Però les explicacions no només vénen de fora: el diputat d'Esquerra Alfred Bosch i el coordinador internacional de Convergència Democràtica de Catalunya, Roger Albinyana, expliquen el dèficit fiscal català i la necessitat del pacte fiscal, respectivament. Bosch afegeix: "Hi ha un sentit d'humiliació en l'ambient i, a més d'estafats, també ens sentim trepitjats".

stats