Especials 15/01/2022

Les infermeres lideren el procés de vacunació de la població

Coordinen els processos d’immunització de la població com el del covid-19, amb més de 14 milions de vacunes administrades en poc més d’un any. Un procés complex que va molt més enllà de la mateixa punxada

4 min
Una infermera mostrant la vacuna per al COVID-19

Les infermeres “hauran de trobar la manera de generar discurs, lluitar pel protagonisme que els mitjans els neguem, tenir referents reconeguts i reivindicar-se no només laboralment –que també– sinó dient en veu alta que com a persones que cuiden les persones poden i han de ser la força i el motor del canvi”. Són paraules del director-fundador de l’ARA, Carles Capdevila, a l’article Cada nit és el Dia Mundial de la Infermeria, que li va valer el Premi Investén l’any 2016 al millor periodista de premsa escrita per la difusió de la infermeria. Aquell mateix any, Capdevila també va rebre el premi de comunicació de la Fundació Infermeria i Societat. 

Sis anys més tard, les infermeres catalanes fan servir aquest espai patrocinat per parlar d’un tema que encara no cap en les pàgines d’actualitat: com lideren els processos d’immunització de la comunitat. Uns processos que la pandèmia ha fet més evidents que mai.  

Les paraules de Carles Capdevila no poden ser més actuals quan diuen que “no es tracta només de salvar o allargar vides, sinó d’acompanyar i garantir la qualitat d’aquestes vides”. Com a bon coneixedor del que és viure amb una malaltia, Capdevila va fer una defensa a ultrança per centrar el sistema de salut en les persones i humanitzar-lo. Al mateix temps, va defensar que les infermeres havien de ser l’actor principal d’aquest canvi. 

La tasca de les infermeres en els processos de vacunació no es limita a la punció. Hi ha tota una feina estratègica prèvia

La pandèmia de covid-19 en general i la sisena onada en què estem immersos en particular han fet evident que les infermeres i els infermers són imprescindibles en el procés d’atenció i cura de les persones, així com de tot el procés vacunal, amb més de catorze milions de vacunes administrades a la població catalana en poc més d’un any. De fet, la voluntat d’ajudar i acompanyar és el principal motiu que porta els joves a escollir la infermeria com a professió de futur. Les places d’aquesta carrera s’omplen any rere any a les universitats, cosa que contribueix a augmentar el nombre d’infermeres que tenim actualment a Catalunya, que és de 46.000.

Molt més que punxar una vacuna

La campanya de vacunació contra el covid-19, així com la resta de processos d’immunització que porta a terme el Departament de Salut, contra infeccions com la grip, l’hepatitis, el xarampió, la rubèola o la parotiditis, es coordinen des dels equips d’infermeria d’atenció familiar i comunitària.

Per tal que la vacunació es faci efectiva i milions de persones es puguin immunitzar simultàniament, com ha passat amb el covid-19, cal dur a terme tot un treball logístic, organitzatiu i comunicatiu que esdevé fonamental. Aquest treball està liderat per les infermeres.

Les infermeres i infermers tenen la formació, les competències i les habilitats per desenvolupar tot aquest procés vacunal, que inclou la immunització correcta, la logística i el manteniment, la conservació, el seguiment de les fitxes tècniques, la manipulació del vaccí, el registre i fins i tot altres aspectes que cal tenir en compte a l’administrar-les.

La tasca de les infermeres implica una acurada planificació operativa

La punxada de la vacuna és segurament el moment més simbòlic i representatiu, però per poder vacunar amb seguretat i eficàcia cal un treball previ i posterior d’igual rellevància.

En aquest sentit, els facultatius d’infermeria són els responsables de tota la planificació operativa, és a dir, de l’organització dels equips per a l’administració, de determinar els períodes d’altres dosis, d’assessorar sobre els efectes adversos i de portar a terme la vigilància de grups de risc. Gràcies a tota aquesta tasca, els infermers i infermeres han aconseguit per a tots nosaltres que la immunització col·lectiva es faci de la manera més ràpida i efectiva possible.

Així, han contribuït a la disminució dels ingressos hospitalaris de persones de més risc, a la normalització de la vida laboral i, sobretot, a la socialització de totes les franges d’edat.

I una vegada s’ha portat a terme la vacunació massiva de la població, els professionals d’infermeria esdevenen agents clau en la recerca per trobar noves i millors vacunes i per fer el seguiment de la resposta social a la pandèmia, els danys col·laterals, els determinants socials i la descripció de l’afectació en les persones.

Imatge d'una infermera al despatx d'una àrea pediàtrica

Tenir cura de les persones

Tal com descrivia Carles Capdevila, les infermeres “tenen cura de la salut de les persones” i a més promouen i fan prevenció de malalties entre tots els grups d’edat.

Ells i elles interactuen per aconseguir el màxim benestar i afavorir l’atenció necessària per obtenir un estat de salut òptim, solidari i protector del conjunt de la població. 

I en aquest aspecte, la vacunació és una intervenció primordial per afavorir la salut col·lectiva. Immunitzant-nos individualment fem el nostre entorn i el de la comunitat a la qual pertanyem més fort davant l’amenaça de les malalties víriques.

La vacunació ha estat el mecanisme que ha erradicat malalties com la verola, el xarampió o la poliomielitis, i està essent molt efectiva en la disminució de la mortalitat i dels casos greus de covid-19. En tot aquest procés les infermeres es fan imprescindibles liderant una tasca en favor del bé comú.

stats