TECNOLOGIA PER AGUANTAR L'ESTIU
Especials 29/07/2014

Ingress: el joc de la guerra invisible de Google per dominar Barcelona

Dues faccions lluiten als carrers de tot el món per prendre el control de portals dimensionals amb els seus mòbils

Enric Borràs
2 min

BarcelonaSabíeu que l'Església de Sant Josep Oriol de Barcelona és un portal dimensional controlat per un grup que el vol fer servir per forçar a "evolucionar" els barcelonins? I que aquesta facció, que es fa dir dels "il·luminats", lluita contra una anomenada "resistència" pels carrers de la ciutat, com passa la resta de Catalunya i a tot el món? Sembla l'argument d'una pel·lícula de ciència ficció, però és un joc de Google anomenat Ingress. És gratuït per a mòbils Android i iPhone que funciona amb realitat augmentada; o sigui, que passa realment als carrers, per jugar-hi cal trepitjar asfalt. No és un videojoc de sofà.

Ingress, ideat per Niantic Labs, ja fa vuit mesos que és obert a tothom però tot just fa pocs dies que en va sortir la versió per a mòbils d'Apple. Bàsicament, proposa als jugadors que, amb els seus mòbils, prenguin el control d'una sèrie de portals que van apareixent en llocs públics com ara monuments, biblioteques, parcs... i per on es filtra l'anomenada "matèria exòtica". Presumptament, podrien servir per permetre l'arribada d'uns éssers alienígenes que els uns veuen bons i els altres invasors.

Els bàndols s'enfronten creant àrees entre tres portals dins de les quals prenen el domini de les ments dels que s'hi troben. Per fer-ho han de caminar d'un portal a l'altre, aplegar una sèrie d'objectes i tombar els portals de l'adversari. Ingress -que és en anglès- fa anar els jugadors d'una banda a l'altra de la seva ciutat i, fins i tot, a visitar llocs on mai abans no havien posat els peus.

És una manera de passar les estones d'oci de l'estiu, sobretot quan no faci massa calor. I si aneu de viatge també us podeu afegir a la partida de la ciutat on sigueu; es pot convertir en una altra via de fer turisme. Però també pot servir per conèixer gent: per aconseguir fites cada vegada millors cal cooperar amb jugadors de la pròpia facció i actuar coordinadament. El joc inclou xats per cada un dels bàndols i un de comú.

Per funcionar, és clar, el joc es basa en la cartografia de Google Maps i necessita accedir al GPS del vostre telèfon. A través de la pantalla del mòbil podreu accedir a una realitat paral·lela amagada als ulls dels vianants, que passegen al costat d'un portal sense ni saber-ho mentre algú, assegut en un banc, intenta fer-se'l seu destruint els mecanismes de defensa que hi ha deixat el bàndol contrari. Vigileu, qualsevol pot ser un agent. Fins i tot aquella àvia de qui no sospita ningú.

stats