PREMSA INTERNACIONAL
Especials 12/09/2013

"250 milles de cadena humana pressionen per la independència", la Via Catalana a 'The Wall Street Journal'

"Enllaçant les mans, els catalans pressionen per la causa de la separació", diu 'The New York Times'. Recollim les notícies més destacades de la premsa internacional

Ara
8 min

Barcelona P { margin-bottom: 0.21cm; } Ressò dels mitjans de comunicació de tot el món de la cadena humana que ha unit Catalunya de punta a punta. Diversos diaris, revistes, ràdios i cadenes de televisió parlen sobre com s'ha desenvolupat la Via Catalana i les seves repercussions.

'International Herald Tribune' (Edició europea de 'The New York Times'): "Enllaçant les mans, els catalans pressionen per la causa de la separació"

El diari nord-americà posa una fotografia en portada de la Via Catalana i recull una crònica del corresponsal, Raphael Minder. on s'interpreta que "La participació ha estat un punyent recordatori per al govern central del primer ministre Mariano Rajoy que l'empenta separatista a Catalunya continua sent un dels principals desafiaments interns que té Madrid, encara que Rajoy ha advertit repetidament a Catalunya que qualsevol referèndum d'independència violaria la llei espanyola". L'article afegeix que "havent-se reorganitzat després de patir un revès a les eleccions regionals de novembre, Artur Mas, president del govern català, apareix més decidit que mai a impulsar la seva agenda de separació. Minder explica com Mas "s'ha fist forçat a centra-se en la omplicada política catalana i formar una coalició amb diputats amb qui comparteix les seves ambicions separatistes però no l'agenda econòmica", i interpreta els resultat de les eleccions catalanes com "un càstig per les polítiques d'austeritat".

'The Wall Street Journal' (Estats Units): "Els separatistes catalans arrenquen la mobilització, però el referèndum serà més difícil"

"Centenars de milers de catalans independentistes van donar-se la mà per formar una cadena humana de 400 kilòmetres i impulsar la seva causa, però obtenir el suport per a un referèndum de secessió, suposa un desafiament organitzatiu encara més difícil".

'The Guardian' (Regne Unit): "Demostració d'unitat: la cadena humana catalana"

El diari britànic publica una fotonotícia de la cadena humana a Barcelona, amb declaracions de diversos participants. "Catalunya i Madrid han tingut una llarga història de pugna per la independència, però mentre la crisi continua colpejant el país, la reividicació d'un referèndum ha crescut". "Segons les enquestes, el 51% de catalans és partidari de la independència i el 81% defensa el dret a celebrar una consulta".

'Le Soir' (Bèlgica): "Marea humana per la independència de Catalunya"

El diari belga també reculla en portada una fotografia de la via catalana i parla d'una "impressionant cadena humana", on la majoria de participants portava "estelades, la bandera independentista catalana de franges vermelles i grogues encapçalada per un estel blanc". "Els llocs per on va passar es van ecollir per cridara l'atenció del món, com la Sagrada Família de Gaudí o el Camp Nou".

'The Washington Post' (Estats Units): "Els catalans a favor de trencar amb Espanya formen una gran cadena per reivindicar-se"

"Tot i compartir alguns trets culturals amb la resta d'Espanya, la majoria dels catalans creuen que existeixen profundes diferències culturals com la llengua".

'The Telegraph' (Regne Unit): "400.000 persones es donen la mà durant 400 quilòmetres per la independència de Catalunya"

"La protesta massiva durant la Diada per part de gent vestida de color groc i onejant la bandera regional demostra la força del moviment independentista que demana un referèndum com el d'Escòcia. Una enquesta publicada dimecres mostrava que el 52% dels catalans votarien a favor de trencar amb Madrid i crear un estat català".

Reuters (Internacional): "Els catalans formen una cadena humana per demanar la independència"

"Volem un referèndum per veure si hi ha una majoria que dóna suport a la indpendència. El problema és que Espanya no ens escoltarà. La nostra única esperança és que Europa i la resta del món pressionin el govern espanyol", diu Ester Sarramona, de 39 anys.

BBC (Regne Unit): "Els catalans marquen el dia de la independència amb una gran cadena humana"

"Diferents pobles i ciutats, Barcelona inclosa, s'han donat les mans per segellar el dia de la independència de Catalunya".

'Die Welt' (Alemanya): "400 quilòmetres de cadena humana per la independència"

"Els catalans, amb bona salut econòmica, es veuen ofegats i enganyats, ja que paguen cada any més impostos però reben menys del que aporten".

'La Tercera' (Xile): "Una cadena humana creua Catalunya per demanar la independència"

"Tot i els intents del govern d'anar en contra de la voluntat del poble, volem demostrar que aconseguirem la independència de manera pacífica", assegura al text Albert Garcia, de 60 anys.

'Der Spiegel' (Alemanya): "Cadena humana: Centenars de milers de catalans es manifesten per la separació d'Espanya"

"L'independentisme català augmenta la pressió sobre el govern central a Madrid. Centenars de milers de manifestants s'han manifestat amb una cadena humana per ser independents. La cadena s'ha basat en el model de la Via Bàltica de 1989".

CNN (Estats Units): "Els catalans s'uneixen en una cadena humana per demanar la secessió d'Espanya"

"Centenars de milers de catalans del nord-est d'Espanya volen augmentar la pressió a Madrid per una secessió i la creació d'un estat independent formant una cadena humana de 400 quilòmetres".

Al Jazeera (Internacional): "Els separatistes catalans es manifesten a Espanya"

"Catalunya és una regió industrial rica al nord-est d'Espanya que representa una cinquena part de la producció econòmica del país. [...] No és només una qüestió econòmica. També senten que la seva cultura és diferent".

'Le Monde' (França): "Una cadena humana de 400 km per una Catalunya independent"

El principal diari francès destaca l'esforç dels catalans que s'han desplaçat a les Terres de l'Ebre perquè la cadena tingui èxit. També ha publicat un conjunt de fotografies de diferents llocs de la cadena.

'Sverigeradio' (Suècia): "La manifestació d'independència catalana"

"Els catalans estan molestos per haver de pagar tants impostos a Madrid, una situació en la qual estan en desavantatge i que els arrossega a problemes econòmics".

'Le Figaro' (França): "Els catalans desafien Madrid"

"Des del Pertús, a la frontera francesa, fins a Alcanar, a l'extrem sud de la regió, els catalans reclamen la independència de Catalunya".

'Financial Times' (Regne Unit): "Els catalans formen una cadena humana per demanar la independència"

"Mariano Rajoy diu que està preparat per negociar amb Catalunya però deixa clar que no permetrà als catalans que duguin a terme un referèndum per la independència".

'Berliner-Zeitung' (Alemanya):

'Mediapart' (França): 17.14, l'hora de Catalunya

Catalunya està dins la ruta de la independència. Una ruta lliure, necessària i inevitable.

'La Nación' (Argentina): "El separatisme català torna a desafiar el govern de Rajoy"

"L'independentisme català llança el desafiament més gran al govern d'Espanya amb una cadena que li ha costat mesos d'organitzar i amb la qual pretén impactar el món".

'Milenio' (Mèxic): "Una cadena humana a favor de la independència travessarà Catalunya"

"Una cadena humana formada per milers d'independentistes catalans travessarà aquest dimecres Catalunya per reclamar la celebració d'un referèndum d'autodeterminació en aquesta regió del nord-est d'Espanya, desafiant el govern conservador central".

'L'Indépendant' (França): "La Via Catalana vol mantenir el rumb"

"El malestar dels catalans va començar el 2010, després que el Tribunal Constitucional tombés l'Estatut d'Autonomia de Catalunya".

'France Info' (França): "Catalunya: una cadena humana gegant per la independència"

"L'objectiu d'aquesta gegant manifestació és fer pressió al president de la regió, Artur Mas, perquè convoqui un referèndum per a l'autodeterminació de Catalunya el 2014, malgrat l'oposició de Madrid".

'Euronews' (Internacional): "Catalunya celebra el dia nacional entre les demandes d'independència"

"La Diada d'aquest any a Catalunya ha comptat més que mai amb el teló de fons de la independència".

'Il Sole 24 ore' (Itàlia): "Ha començat el canvi al país ibèric"

'Politiken' (Dinamarca): "Els catalans formen una cadena humana per la independència"

'DH' (Bèlgica): "Catalunya: els argument a favor i en contra de la independència"

"A través d'arguments històrics, econòmics i polítics, partidaris i opositors d'un referèndum per la independència s'enfronten des de fa anys sobre una idea rebutjada en bloc pels governs espanyols socialistes i conservadors".

'Público' (Portugal): "Catalunya exigeix un referèndum d'autodeterminació amb una cadena humana de 400 quilòmetres"

"El dia en què es recorda la pèrdua de la independència de Catalunya, milers de catalans es donen la mà aquest dimecres per formar una cadena humana de 400 quilòmetres a través de tot Catalunya, per donar suport a un referèndum d'autodeterminació que el govern de Madrid es nega a autoritzar".

'Libération' (França): "Cadena humana a Catalunya, nou repte dels independentistes"

El rotatiu francès explica la naturalesa de la Via Catalana, recollint les declaracions dels organitzadors i posant en context les reclamacions de Catalunya en la situació política del Principat i de l'estat espanyol. 'Libération' assegura que la intenció dels manifestants és "pressionar el líder nacionalista conservador, Artur Mas", perquè organitzi un referèndum d'autodeterminació "malgrat l'oposició de Madrid".

'Time' i Fox News (Estats Units): "Catalunya es prepara per a una cadena humana que travessa la regió"

La cadena nord-americana de notícies Fox News reprodueix un teletip de l'agència Associated Press que destaca l'optimisme de la societat catalana davant un èxit de la cadena humana arreu de Catalunya. La informació afegeix que les enquestes donen al voltant d'un 50% de suport a la independència, tot i que aquest percentatge podria veure's reduït en cas que Catalunya quedés fora de la Unió Europea. La revista 'Time' recull el mateix teletip, que també fa referència a la voluntat d'Artur Mas de trobar una solució perquè es faci el referèndum. La informació afegeix que s'han inscrit més de 300.000 persones a la cadena que ha transcorregut per 400 quilòmetres d'arreu de Catalunya.

'SAZ-Aktuell.com' (Alemanya) “Els catalans es manifesten per la independència en una cadena humana de 400 quilòmetres”

El diari digital alemany destaca que la cadena humana vol aconseguir la secessió de Catalunya d'Espanya i també compara la iniciativa amb la dels països bàltics el 1989. Destaquen que són necessàries 300.000 persones per tancar una cadena de 400 quilòmetres. L'article fa referència a la cadena i a la consulta com un repte polític per al govern de Madrid, que s'afegeix al de la crisi econòmica i el cas Bárcenas.

'Radio France International' (França): “Una cadena humana per la independència de Catalunya”

Un reportatge de la ràdio francesa recorre a diferents participants de la cadena humana d'entre 20 i 65 anys perquè donin la seva visió sobre la Via Catalana. “L'objectiu de la Via és pressionar la classe política catalana perquè en prengui nota i organitzi una consulta. L'altre objectiu és demostrar al món que Catalunya vol establir el seu camí per ser un nou estat d'Europa", diu Joan Moya, professor d'història.

stats