Contingut patrocinat
Especials 13/11/2023

Inversió rècord de 400 M€ en infraestructures socials, accessibilitat i innovació

El Govern finança, a través dels fons Next Generation EU, més de 750 projectes de protecció social per equiparar Catalunya amb els països europeus més avançats.

Redacció
3 min
El president Pere Aragonès a la presentació de les grans línies d'inversió social del fons Next Generation EU.

Catalunya rebrà una injecció rècord de 400 M€, provinents dels fons europeus Next Generation EU, per impulsar més de 750 projectes socials i millorar la qualitat de vida dels col·lectius més vulnerables, com ara gent gran, infants i joves, persones amb discapacitat o malaltia mental i persones sense llar. Segons el Govern, aquesta partida pressupostària permetrà equiparar les infraestructures i projectes en l’àmbit de la protecció social als països europeus més avançats. Per al president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, es tracta de “la inversió social més gran de la història de Catalunya”. “Mai no s’havia fet un programa d’inversions tan gran i tan divers, i per a tants col·lectius alhora”, ha subratllat.

LA INVERSIÓ SOCIAL MÉS GRAN DE LA HISTÒRIA A CATALUNYA

400 M€ per millorar la qualitat de vida de les persones

Més de 750 projectes socials

351 projectes d’entitats

237 projectes del món local

177 projectes propis


La inversió en polítiques socials té sis línies d’actuació:

  1. Nous equipaments d’atenció social i remodelació dels existents 
  2. Les noves tecnologies al servei de l’atenció de les persones 
  3. La tecnologia com a element transformador dels serveis socials 
  4. Innovació en serveis socials 
  5. Modernització d’infraestructures, digitalització i millora d’espais residencials d’atenció a la infància o destinats al lleure educatiu
  6. Catalunya, país accessible 

208 M€ en infraestructures socials

El gruix de la inversió social, un total de 208,4 M€, es destinarà a infraestructures socials, cosa que permetrà construir més de 40 equipaments nous i 111 ampliacions o remodelacions de centres residencials i diürns destinats a la gent gran, persones amb discapacitat o malaltia mental i centres per a la protecció de persones sense llar.

En aquest àmbit, destaca una inversió de 33 M€ per a la construcció de tres noves residències i centres de dia per a la gent gran, de titularitat de la Generalitat, a Sabadell, Terrassa i Barcelona. “Feia una dècada que el Govern no invertia en la construcció de residències i centres de dia per a gent gran”, apunta el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano.

A més, en el marc del conveni amb l’Ajuntament de Barcelona, es finança la construcció del Centre d'acolliment nocturn i diürn d'emergències Ramon Turró i la construcció d’una unitat de convivència per a gent gran a la promoció de l’antiga Quirón.

En l’àmbit de les persones amb discapacitat, Drets Socials invertirà 5,5 M€ en un nou model d’atenció a la residència Can Serra de l’Hospitalet, i 4,8 M€ per a la residència Joan XXIII, a Cerdanyola del Vallès. Una altra actuació destacada és la rehabilitació del Vapor Cortés, a Terrassa, que servirà perquè la Fundació Prodis pugui implantar un nou model comunitari d’atenció diürna.

35 M€ en tecnologia per a l’autonomia personal

Per tal de fomentar l’autonomia personal i endarrerir la institucionalització el màxim de temps possible, el Govern finança també 180 projectes tecnològics al servei de l’atenció de les persones. Un dels més destacats és l’assistent robòtic ARI. En el marc d’un conveni amb l’Ajuntament de Barcelona, el Govern ha invertit 5,4 M€ en l’adquisició de 1.000 unitats d’assistents robòtics per acompanyar la gent gran que viu sola.

Un altre dels projectes subvencionats és la plataforma E-Cuida, un servei integral per millorar la qualitat de vida de la persona cuidadora, de la Fundació Pere Tarrés.

39 M€ per a projectes tecnològics i transformadors

39 projectes tecnològics veuran la llum els pròxims anys gràcies a la inversió de prop de 40 M€ del fons europeu. Un d’aquests projectes és SimbiòTIC, impulsat per la Taula del Tercer Sector en col·laboració amb l’associació SinèrgiaTIC, i servirà per acompanyar més d’una vuitantena d’entitats socials en la gestió de dades i la millora de l’atenció a les persones.

39 M€ per a projectes d’innovació social

També s’invertiran 39 M€ del fons Next Generation EU per a l’impuls de 120 projectes pilot d’innovació social en l’àmbit dels serveis socials. Per exemple, se subvencionarà el projecte PLATEA, per a joves de 18 a 30 anys amb problemes de salut mental, i també el projecte del Passaport Edunauta, de la Fundació Bofill, adreçat a infants de 3 a 12 anys en situació de vulnerabilitat pel que fa a oportunitats d’aprenentatge.

39 M€ per als equipaments d’infants i joves

La Generalitat també destina 39 M€ a infraestructures per a infants i joves. Això servirà per construir set unitats integrades de Barnahus, d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals, a Tortosa, Lleida, la Seu d’Urgell, Mataró, Terrassa i Manresa. Aquests nous equipaments se sumaran a la Barnahus de Tarragona, ja en funcionament i edificada amb fons Next Generation EU.

El Govern també impulsarà, entre d’altres, les obres a l’antiga ciutat del repòs de Tarragona, que es convertirà en l’alberg juvenil més modern i sostenible del país.

14 M€ per a millores en l’accessibilitat

86 municipis i un consell comarcal rebran subvenció per a projectes de millora de l’accessibilitat als espais d’atenció ciutadana, tant físics com telemàtics, cosa que permetrà 184 intervencions a tot Catalunya.

Més informació a https://dretssocials.gencat.cat/ca/el_departament/fonseuropeus/

stats