ONZE DE SETEMBRE
Especials 31/08/2012

Jordi Pujol anirà a la manifestació de l'11-S "contra una acció d'asfíxia sistemàtica de l'estat espanyol"

L'expresident de la Generalitat treu ferro al fet que "alguns posin l'accent en una cosa i d'altres en una altra" i creu que a la marxa de l'ANC "hi confluirà molta gent"

Acn
2 min

CamprodonL'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha anunciat aquest divendres des de Camprodon (Ripollès) que assistirà a la manifestació de l'Onze de Setembre. Pujol la veu com un acte de protesta "contra una acció d'asfíxia sistemàtica de l'estat espanyol" envers Catalunya, "deixant de banda que alguns posin l'accent en una cosa i d'altres en una altra". A més, l'expresident creu que a la manifestació de la Diada "hi confluirà molta gent" i que anar a la protesta per reivindicar el pacte fiscal "encaixa perfectament" amb la marxa independentista. D'altra banda, Pujol ha manifestat que li sembla "bé" que el president de la Generalitat, Artur Mas, no hi assisteixi perquè "ell ja fa el que ha de fer".

Pujol ha confirmat que assistirà a la manifestació de l'Onze de Setembre que ha convocat l'Assemblea Nacional Catalana i creu que "hi confluirà molta gent". Segons Pujol, en aquests moments el Govern té plantejat el tema del pacte fiscal, que, segons ell, "encaixa perfectament" amb la marxa independentista que se celebrarà a Barcelona.

Segons l'expresident, tot i que la manifestació està organitzada per una organització "cívica i ciutadana" com és l'ANC, hi haurà "molts altres plantejaments", ja que "cadascú hi anirà amb el seu". Tanmateix, Pujol creu que "malgrat que hi hagi diferents accents", la manifestació "és una protesta en contra d'una acció d'asfíxia sistemàtica" del govern espanyol. Per l'expresident, la reacció que hi ha a nivell espanyol "és molt hostil des del punt de vista del finançament, de l'autogovern, identitari, i també de la llengua i la cultura".

Preguntat per la no-assistència del president de la Generalitat, Artur Mas, a la manifestació de la Diada, Pujol ha assegurat que li sembla "bé". "Em sembla que fa bé de no assistir-hi perquè Mas ja fa el que ha de fer. Ja ha plantejat el pacte fiscal i el tema del dret a decidir", ha matisat. Segons ell, "el president s'ha de mantenir amb el que fa i no s'ha d'oposar a la manifestació, que no s'hi ha oposat".

Pujol assegura que "tots els rescats comporten una pèrdua d'autonomia"

Quant a la decisió del Govern d'acollir-se al fons de liquiditat de l'estat espanyol i sol·licitar 5.023 milions d'euros per afrontar els pressupostos i els venciments de deute, Pujol creu que "cada cop que demanes un favor així comporta una pèrdua d'autonomia i sobirania". Segons Pujol, "això també li ha passat i li passa al govern espanyol, a Itàlia o a Portugal i, segurament, també els passarà a molts més".

L'expresident ha explicat que el fet que imposin condicions "no seria tan greu si tinguéssim un tracte just amb el nostre finançament", ja que "llavors no estaríem asfixiats". Per Pujol, aquesta situació "ens agafa en un moment en què la capacitat de reacció del país és més petita pel fet de no ser un estat independent".

stats