VITORIA
Especials 20/10/2011

Patxi López: "ETA confirma la derrota sense aconseguir els seus objectius"

Anuncia que es posarà en contacte amb els partits per analitzar la situació, però no ha concretat si també hi inclou l'esquerra abertzale. Admet que a Euskadi s'ha obert "un nou temps"

Efe
3 min

BarcelonaEl lehendakari, Patxi López, ha valorat el cessament definitiu de l'activitat armada d'ETA i ha dit que amb el seu comunicat l'organització terrorista "confirma la seva derrota perquè arriba al seu final sense haver aconseguit cap dels seus objectius". López es troba de viatge oficial als Estats Units i ha fet una declaració a Nova York, que ha difós el Govern Basc. El lehendakari ha destacat que la pau s'ha aconseguit "gràcies a la resistència de milers de ciutadans bascos que s'han negat a renunciar a la seva pròpia llibertat", gràcies a "la fermesa de l'Estat de Dret, a l'acció judicial i policial, i a la tolerància zero davant de les posicions totalitàries justificadores de la violència".

"La societat basca ha patit, acumulant dolor, ha resistit prement les dents, però mai s'ha resignat i s'ha aixecat i lluitat per aconseguir el seu somni de llibertat. I avui el somni s'ha complert", ha destacat. El lehendakari ha convocat per demà un consell de Govern extraordinari a Vitòria i ha anunciat que es posarà en contacte amb els partits polítics per analitzar junts la situació.

En la seva declaració, el lehendakari ha considerat que el comunicat d'ETA és "l'evidència que la llibertat i la democràcia s'han imposat a la barbàrie i al totalitarisme", que els demòcrates han acabat "amb el malson terrorista a Euskadi i que mai més "es tornarà a patir la seva amenaça. "La democràcia i l'Estat de Dret han guanyat i tot el mal i el patiment causats no els ha servit per a res", ha sentenciat.

El lehendakari ha advertit als que "han donat suport a la violència" i als que "l'han consentit" que "no confondran" a la societat, perquè no li han fet un regal, al revés, li "han robat 30 anys de llibertat i convivència". "Si hem aconseguit acabar amb el terrorisme, no ha estat gràcies a ells, sinó malgrat ells", ha afegit. López ha recalcat: "Res els devíem, res no els devem i res els pagarem. Ja hem pagat un preu massa alt".

Ha recordat a totes les víctimes d'ETA i ha proclamat que la seva memòria "serà una referència permanent en la construcció d'un futur compartit". Ha donat les gràcies, "d'una en una, a totes les persones que al llarg d'aquests anys han sostingut la democràcia a Euskadi, els quals han plorat d'impotència, als que no han sucumbit a la desesperança i han seguit defensant la llibertat ". "Vull agrair a les diferents policies la seva tasca, i en especial, vull mostrar en nom de tots els bascos el meu reconeixement a la nostra Ertzaintza" perquè "han estat i seguiran sent els guardians de la nostra llibertat", ha manifestat.

Un nou temps

El lehendakari ha reconegut que a Euskadi "ha començat un nou temps", un temps per "superar el cicle terrorista" i una "oportunitat per a la unitat i la concòrdia i per construir la convivència democràtica de tota la ciutadania basca". Per això, ha anunciat que no permetrà que el final del terrorisme "sigui excusa per crear divisió i enfrontament", ja que "ara més que mai", cal "construir junts una societat plural, que reconegui identitats diferents i que faci, de tot això, la suma amb què caminar cap a un futur compartit".

Ha fet una crida a "la unitat i a l'esperança", perquè després d'haver hagut de "suportar molt dolor i sofriment", s'ha "derrotat al terrorisme" i ara s'ha de "construir la convivència". "Hem esperat molt temps aquest dia i avui comencem a dibuixar l'Euskadi de la llibertat i la convivència, que hem de fer entre tots. No ens sobra ningú en aquesta tasca, és hora de sumar per fer el país que sempre hem volgut", ha conclòs.

stats