LÍBIA
Especials 29/10/2011

El fill predilecte de Gaddafi es declara innocent de crims contra la humanitat

El fiscal del Tribunal Penal Internacional detalla que els contactes amb Saïf al-Islam són, de moment, només "informals" i "indirectes"

Reuters
2 min
Saïf al-Islam. REUTERS

L'HaiaSaïf al-Islam, el fill escollit de Muammar al-Gaddafi, ha dit aquest dissabte que no és culpable dels crims contra la humanitat pels que se l'acusa. El fiscal del Tribunal Penal Internacional (TPI) ha dit que el seu departament estava tenint "contactes informals" amb al-Islam, desaparegut des de la mort del seu pare.

La fiscalia ha dit aquest divendres que intenta convèncer l'acusat d'entregar-se i que li ha volgut deixar clar que, tot i tenir una ordre de recerca i captura de l'Haia, és innocent mentre no es provi el contrari.

Es creu que Saïf al-Islam podria haver fugit pel sud de Líbia rumb a Níger, però que les autoritats d'aquest país veí li demanarien massa diners per donar-li asil.

"A través d'intermediaris tenim contacte informal amb Saïf. La fiscalia li ha deixat clar que si s'entrega al TPI, té el dret de ser escoltat en un tribunal, i és innocent mentre no es provi el contrari. El jutge decidirà", ha dit el fiscal Luis Moreno-Ocampo en un comunicat.

"A més a més, hem tingut constància a través de canals d'informació informals que un grup de mercenaris s'han ofert a Saïf per portar-lo a un país que no hagi ratificat els Estatuts de Roma del TPI. El departament del fiscal també explora la possibilitat d'interceptar qualsevol avió en l'espai aeri d'un país que reconeix el tribunal per ordenar l'arrest", ha afegit.

Els països que no han signat els Estatuts de Roma no estan obligats a entregar acusats.

L'OTAN posa punt i final a la missió a Líbia

L'Aliança Atlàntica ha anunciat aquest divendres que finalment acabarà la seva missió a Líbia el 31 d'octubre, després que el Consell de Seguretat de l'ONU donés per finalitzat –per unanimitat– el mandat a Líbia.

stats