Microsites 01/04/2015

Emprenedoria als Balcans, una regió amb atractius poc coneguts

L'emprenedor kosovar Kushtrim Xhakli descriu l'ecosistema de les startups en aquests països en auge tecnològic

Ara
2 min
Els Balcans, en expansió de startups | Arild Vågen

BarcelonaEls Balcans guanyen protagonisme en el món de les startups. Tal i com detalla José Manuel Blanco en aquest article publicat a la web de la Mobile World Capital, la regió europea està coneixent una fantàstica expansió en emprenedoria.

Una de les persones que millor coneix aquest ecosistema és el kosovar Kushtrim Xhakli, emprenedor internacional i que organitza cada any el Doku:tech, l’esdeveniment tecnològic associat al ja veterà festival internacional Doku:fest, i que reuneix conferenciants de tot el món per a debatre sobre temes molt diversos.

Aquest any, un il·lusionat Kushtrim explica com espera atreure a més de 30 persones per a discutir sobre emprenedoria, però també sobre la privacitat, Internet de les coses o connectivitat.

Aquest esdeveniment es complementa amb altres com Spark.me (a Montenegro) i que han visitat responsables de WordPress, Dropbox o Skype. Kushtrim descriu la situació d’aquest conglomerat de països.

Sense legislació

Encara no compten amb una legislació específica per a startups, sinó que les accions engloben a tot tipus d’emprenedoria i inversió. D’altra banda, escassegen els fons de capital risc (n'hi ha un basat en Ljubljana, la capital d’Eslovènia, RSG Capital).

Això sí, "tenim gent que ha vingut del sector de la construcció i l’auge industrial i tenen diners que els hi agradaria veure invertit en startups", explica Kushtrim.

L’emprenedor demanda una legislació específica per a les noves companyies: "Els governs creuen que els treballs es poden crear només si un inversor estranger entra al país, però els treballs poden crear-se si tu dónes les condicions favorables a les startups".

stats