Turisme de proximitat
Especials 24/07/2022

El Maresme aplega una oferta turística polièdrica

El turisme familiar, l’esportiu o el de reunions troben al Maresme un enclavament únic, on les platges, la natura, la cultura i la gastronomia no deixen ningú indiferent

4 min
El vi i la gastronomia en general són també un gran al·licient turístic del Maresme

BarcelonaLa primera cosa del Maresme que captiva el visitant són els quilòmetres de platges que aplega la comarca, 52, que discorren per 16 municipis i que es caracteritzen per la qualitat de les seves aigües. Algunes, de fet, compten amb distintius de qualitat com la bandera blava, el Biosphere Certified i la Q de Qualitat Turística. Així mateix, les 54 platges de sorra daurada de gra mig i gruixut que s’estenen per la costa de Barcelona i el Maresme són l’escenari ideal per a la pràctica d’esports nàutics com el submarinisme, el paddle surf, la vela o el caiac.

El llarg litoral del Maresme és perfecte per als esports de mar

Algunes platges, a més, compten amb serveis per a persones amb mobilitat reduïda, com servei de bany assistit, passarel·les, cadires i dutxes adaptades, la qual cosa garanteix que tothom pugui gaudir d’un dia de platja. Fins i tot les famílies amb gossos també trobaran platges habilitades per passar un dia refrescant amb les mascotes, amb espais delimitats i serveis especials com dutxes per a gossos. La platja, però, no és l’únic atractiu paisatgístic del Maresme. En té molts més .

Patrimoni natural i cultural

La comarca també compta amb un esplèndid entorn natural ubicat entre el mar Mediterrani i la Serralada Litoral que discorre pels diversos municipis que la conformen. Enclavaments connectats per una xarxa de camins i senders que hom pot recórrer a peu o en bicicleta. Una forma única d’endinsar-se en el patrimoni natural que alberga la comarca, que també ofereix plans tan originals com excursions entre vinyes, trekkings per parcs naturals o rutes que permeten descobrir indrets com el castell Burriac, el far de Calella o el santuari del Corredor. Aquells que vulguin unir el patrimoni natural i el cultural de la zona podran fer-ho tot resseguint l’antiga Via Marina del Camí de Sant Jaume, que uneix Girona amb Barcelona i passa pels municipis costaners del Maresme.

El cicloturisme és una pràctica cada cop més estesa a la comarca

La quota cultural maresmenca també queda coberta no només amb les festes populars, fires i festivals musicals que se celebren al llarg de l’any, sinó també amb l’oferta museística que aplega la comarca i que permet descobrir la història local. Menció apart mereixen espais històrics com castells, torres de guaita o el passat iber, romà i indià d’alguns dels municipis. Una història en la qual el Modernisme va tenir una gran rellevància, com prova l’empremta que aquest moviment artístic va deixar arreu de la comarca, amb exemples com la Casa Coll i Regàs i la Nau Gaudí, a Mataró; la Casa Museu Domènech i Montaner i el castell de Santa Florentina, a Canet de Mar, o la casa d’estiueig de Puig i Cadafalch, a Argentona. Aquells que vulguin conèixer més a fons la cultura de la zona poden fer-ho a través de quatre rutes ludificades que divideixen la comarca geogràficament de sud a nord amb enigmes que s’han de resoldre a través d’un dispositiu mòbil.

L'oferta d'activitats per a la mainada és un dels atractius per al turisme familiar

Per llepar-se’n els dits

D’un temps ençà, la gastronomia també ha esdevingut un reclam turístic de primer ordre, cosa que també succeeix al Maresme . La comarca té un gran nombre de restaurants, els quals es caracteritzen per la seva gran qualitat i les seves elaboracions, plenes de productes locals i de proximitat. No en va, el Maresme és una de les grans hortes del país, bressol de productes com el pèsol i la maduixa del Maresme, els quals tenen les seves pròpies jornades gastronòmiques. Altres productes de renom són les cireres d’en Roca d’Arenys de Munt, el tomàquet Montserrat o pometa del Maresme, les mongetes o fesols del ganxet de Malgrat de Mar i Palafolls i els calamars d’Arenys de Mar. 

El peix i el marisc de proximitat fan juntament amb els vins de la DO Alella les delícies de tothom qui visita la comarca. La DO destaca sobretot pels seus vins blancs, els quals es poden tastar a la Festa de la Verema d’Alella o a les activitats del Vi+, a l’octubre. 

El cicloturisme, una pràctica a l’alça

Moltes de les rutes que discorren entre els municipis del Maresme poden fer-se a lloms d’una bicicleta. De fet, el cicloturisme és una pràctica cada cop més estesa a la comarca, que compta amb la distinció com a destinació de cicloturisme i de senderisme emesa per l’Agència Catalana de Turisme, ens que també ha certificat Calella i Santa Susanna com a destinacions de turisme esportiu. Les sortides en bicicleta per carretera o per camins de muntanya als parcs de la Serralada Litoral, del Montnegre i el Corredor i la serralada de Marina són un must a l’agenda vacacional dels amants del ciclisme.

La iaia del Maresme, la millor amfitriona

El Maresme és una comarca especialitzada tanmateix en turisme familiar, un segment al qual s’adreça a través d’un personatge molt singular, la iaia del Maresme, que posa a l’abast de les famílies una guia amb les millors 10 rutes per recórrer-la, tot recomanant allotjaments, establiments de restauració i activitats perquè grans i petits gaudeixin d’allò més. Aquesta iaia tan trempada es diu Coia i, amb el temps, ha esdevingut la millor amfitriona que podia tenir una destinació com el Maresme.

Xarxes socials

https://www.instagram.com/costabcnmaresme/

https://www.instagram.com/laiaiamaresme/

https://twitter.com/CostaBcnMaresme

https://www.facebook.com/costabcnmaresme

I tota la informació a:

www.turismemaresme.cat

stats