Contingut patrocinat

Més de 100 activitats per obrir Barcelona al mar: arriba la Setmana del Decenni de l'Oceà

Del vuit al dotze d'abril la capital catalana s'omplirà de propostes gratuïtes per convidar la ciutadania a reflexionar sobre la importància dels ecosistemes marins per al planeta, en el marc de la Conferència del Decenni de l'Oceà 2024

Redacció
2 min
Durant la Setmana del Decenni de l'Oceà es faran més de 100 activitats per obrir Barcelona al mar.

Frenar la contaminació dels mars i els oceans, protegir-ne els ecosistemes i valorar-ne la importància que tenen per al benestar humà, la cultura i el desenvolupament sostenible. Aquests són tres dels reptes pendents que planaran sobre la taula de la Conferència del Decenni de l'Oceà, impulsada per la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO amb la coordinació local de la Fundació Barcelona Capital Nàutica. La conferència reunirà a Barcelona més de 1.500 agents de primer nivell relacionats amb el món oceànic i marítim, entre experts, entitats, governs i centres de recerca d'arreu del món. Amb el lema La ciència que necessitem per a l’oceà que volem, junts debatran com avançar cap a una gestió més sostenible dels oceans. 

Cartell del premi de fotografia "Un mar obert a tothom"

La conferència se celebrarà del deu al dotze d'abril, però anirà embolcallada amb la Setmana del Decenni de l'Oceà, que tindrà la ciutadania com a protagonista. Arrencarà el vuit d'abril i donarà pas a cinc dies d'activitats gratuïtes i obertes a tothom que ompliran indrets de Barcelona tan emblemàtics com el Port Olímpic, el Port Vell, el Museu Marítim o la Filmoteca de Catalunya.

El mar, cosa de tots

Més de 100 activitats paral·leles se celebraran arreu de Barcelona per acostar el debat sobre la gestió dels oceans a la ciutadania, des d’exposicions, tallers interactius, presentacions, diàlegs, una mostra de documentals... "El 2024 és, sens dubte, l’any del mar amb Barcelona i Catalunya com a capitals i n’és mostra ser seu d’aquesta conferència tan important de la Unesco i de la 37a Copa Amèrica", assegura Ignasi Armengol, director general de la Fundació Barcelona Capital Nàutica. Precisament, des de fa mesos, la ciutat està bolcada en els preparatius per a la 37a edició de la Copa Amèrica, una de les competicions esportives més importants del món i que Barcelona acollirà aquest estiu. "Toca situar el mar en el centre de totes les nostres accions", reclama Armengol. 

El gruix de les activitats tindrà lloc del vuit al dotze d'abril, però uns dies abans la ciutat ja començarà a escalfar els motors.

L’espectacle Salva Mars Cirkus és un èxit entre els més petits.
D'espectacles infantils a un cicle de documentals: les propostes que no et pots perdre

* Exposició: Premi de fotografia “Un mar obert a tothom”

Del 5 al 25 d'abril. Can Serra, seu de la Diputació de Barcelona

Més de 2.500 fotografies de tot el món han participat en aquest certamen de la Fundació Barcelona Capital Nàutica que buscava la imatge icònica que representi el significat del mar per a l’ésser humà. 


*Exposició: 'Navegant pels grans cels i els mars sense límits'

Del 6 al 14 d'abril. Museu Marítim de Barcelona

És una mostra sobre tecnologia nàutica de l'antiga Xina, amb referències a la famosa ruta de la seda i a les històriques expedicions científiques. L'exposició teixeix un relat fascinant que relliga la nàutica amb la diversitat cultural i els beneficis dels oceans per a la humanitat. 


*Espectacles familiars i exposicions al Port Olímpic

Del 7 al 12 d'abril. Port Olímpic

Durant tota la setmana, el Port Olímpic acollirà activitats familiars com l'espectacle Salvamar Cirkus, que aborda amb sentit de l'humor les conseqüències que l'acció humana té per als oceans. També acollirà l'exposició Parlem del mar per parlar de nosaltres de la FBCN, sobre la relació de Catalunya amb el mar. 


*Jornada: 'Conservació i protecció dels oceans. Una responsabilitat compartida'

9 abril de 16.00 h a 18.30 h. Espai Mestral, Port Olímpic 

Sessió d’experts amb representants dels governs central i autonòmic, empresaris i científics que debatran sobre els reptes crítics als quals s'enfronten els nostres mars i oceans, des d’infraestructures a la descarbonització de la nàutica. 


*Xerrada: 'Sailing into the future for the Ocean Decade'

9 abril de 9.00 h a 11.00 h. Auditori, Museu Marítim de Barcelona

The Ocean Race és una regata que fa la volta al món passant per algunes de les parts més remotes del planeta i que rarament són accessibles per a la recerca científica. Descobreix com els seus regatistes proporcionen als científics dades vitals sobre l'oceà per a entendre'n les complexitats i ajuden a millorar-ne la ciència.


*Exposició: 'És hora d'actuar: les àrees marines protegides de la Mediterrània'

Del 7 al 15 d'abril. Port Vell

A quines amenaces s'enfronta avui el mar Mediterrani? A través de cinc eixos, aquesta exposició respon aquesta pregunta i planteja altres temes, com la necessitat de gestionar millor els recursos naturals que ens ofereix. 


*Mostra de cinema: 'Ocean Decade Movie Day'

8 d'abril. Filmoteca de Catalunya

De forma gratuïta, la Filmoteca projectarà una quinzena de curtmetratges i documentals vinculats amb els entorns marins: des de la pesca fins a l'esport o les expedicions científiques. 

stats