SÍRIA
Especials 30/03/2011

El president sirià denuncia una "gran conspiració estrangera" contra el seu país

Baixar al-Assad compareix per primera vegada des de l'inici de les protestes per dir que donarà suport a les reformes que encara no ha concretat i que Síria és "capaç de superar" la crisi

Redacció
2 min
Baixir al-Assad durant la compareixença al Parlament / AL-JAZIRA

BarcelonaEl president sirià, Baixar al-Assad, no cedeix davant de la pressió popular. Assad ha comparegut avui enmig d'una gran expectació i les lloances del Parlament per anunciar que les protestes al seu país, que ja han causat més de 70 víctimes fruit de la repressió policial, són d'una "minoria". Assad denuncia una "gran conspiració estrangera" contra Síria i diu que el que està passant no és un fenomen aïllat. Defensa que la ciutat de Deraa –on hi ha hagut més manifestacions– és només a la frontera del país.

"Els manifestants són una minoria [...], la majoria dels sirians tenen altres peticions que no s'han reclamat durant les protestes", ha dit Assad, "recolzem les peticions del nostre poble, però refusem el caos, el que estem passant és un moment excepcional". El president també assegura que si els manifestans "demanen reformes, el seu Govern els recolzarà". A més a més, Assad es mostra confiat que "Líbia superarà la crisi".

Assad també carrega contra les xarxes socials, el president assegura que les han utilitzat per difondre missatges falsos i provocar les "protestes sectàries" de les últimes setmanes. També ha criticat les televisions per satèl·lit àrab i assegura que "la situació està tornant a la normalitat".

D'altra banda, tradueix les reformes en un augment de salaris, tal i com han fet també altres magnataris de la zona, i una possible supressió de la llei d'emergència, però no hi ha res concretat. Diu que acaba de donar ordres perquè es vagin "concretant aquestes reformes" i anuncia eleccions pròximament per "renovar la sang de les institucions". Tot i això, aquests comicis no estan concretats i no afectarien la figura del líder del partit Baaz. Cal tenir en compte que tot el govern siri va dimitir ahir en pes.

Pel que fa a la repressió policial contra els manifestants a Daraa, diu que "no es va ordenar explícitament l'atac de civils".

Baixar al-Assad presideix Síria des del 2000, quan va assumir el poder després de la mort del seu pare. El partit Baaz governa al país des de fa 48 anys.

stats