Contingut patrocinat
Especials 22/11/2023

"Per què un producte que s'utilitza cinc segons, després ha de perdurar 500 anys al planeta?”

Les càpsules biodegradables per a gel i xampú per a hotels I disappear són distingides a la darrera edició dels Premis BBVA a la Innovació Empresarial a Tarragona.

2 min
Sergi Ferran i Aitor Susaño.

Els Premis BBVA a la Innovació Empresarial a Tarragona reconeixen aquelles iniciatives que s’emmarquen en els àmbits de la innovació digital i la sostenibilitat. Aquesta darrera és precisament la premissa rere les càpsules biodegradables I disappear d’un sol ús per a gel i xampú, dissenyades per Biodrops i adreçades a substituir progressivament les ampolletes de plàstic que hi ha als hotels. A l’hora d’explicar el perquè de la iniciativa, el director de màrqueting i desenvolupament comercial de la firma amb seu a Riudoms, Sergi Ferran, fa la següent reflexió: “Per què un producte que s'utilitza cinc segons, després ha de perdurar 500 anys al planeta?”.

Càpsules 100% biodegradables

Biodrops es va constituir durant la pandèmia amb el vessant de cosmètica enfocada als hotels. Ferran i el seu soci Aitor Susaño, propietari d’una empresa d’encapsulació que ja havia desenvolupat un producte similar per a l’oli d’oliva, van veure de seguida el seu potencial. Després de dos anys dedicant-se a la recerca i a testejar les càpsules sobre el terreny, I disappear ara es troba en fase d’expansió. Hi ha molta feina a fer en l'àmbit comercial, “sobretot perquè costa que et rebin i entenguin el producte –apunta Ferran–. Tothom s’empara en què ja disposa de dispensadors i nosaltres hem d’insistir en el fet que el nostre, és un producte més segur i higiènic”, afegeix. Sortosament, un cop els atenen i comproven l’efectivitat del producte, “en queden gratament sorpresos”. I és que, a més del Premi BBVA a la Innovació Empresarial de Tarragona, Biodrops ostenta el títol “d’única empresa al món que fabrica un cosmètic líquid que realment no conté plàstic”.

La companyia tarragonina treballa actualment amb una cinquantena d’allotjaments tant a l’Estat espanyol com a altres països com Holanda, Andorra i Portugal. Recentment, també ha posat les seves càpsules 100% biodegradables a l’abast dels seus clients a través de la seva botiga en línia. Tots ells poden trobar “una alternativa ideal no només a les monodosis de plàstic que fins ara eren la tònica, sinó també als dispensadors que han incorporat molts hotels, els quals al cap de l’any acaben generant el mateix volum de plàstics”, insisteix Ferran. La majoria “són cartutxos recarregables que, a més, contenen diversos plàstics, la qual cosa fa el reciclatge molt més complex, i nosaltres reduïm a zero tots aquests plàstics”, subratlla Ferran.

Sostenibles per convicció

Durant el seu periple al mercat, el director de màrqueting i desenvolupament comercial de Biodrops diu haver detectat tres grups d’empreses: “Aquelles realment sostenibles i informades, convençudes d’allò que fan –on solen ubicar-se els nostres clients–; aquelles que són sostenibles per complir la papereta, obtenir certs segells i que solen declinar la nostra proposta emparant-se precisament en els segells amb els quals ja compten; i un tercer grup constituït per totes les que només miren factor preu i ja no et donen opció a explicar el projecte”. Ara han estat finalistes del Premi BBVA a la Innovació Empresarial a Tarragona i se senten orgullosos del guardó. “Al final, aquests anys de recerca i l’esforç per transmetre els valors del nostre producte s’han vist reconeguts”, sosté Ferran.

stats