DESASTRE AL JAPÓ
Especials 17/03/2011

Baixen els nivells de radiació a dins de la planta de Fukushima però continuen les evacuacions

Les autoritats anuncien que els nivells de radiació estan baixant a la planta després de l'explosió de la passada mitjanit. França qualifica de nivell sis (de set) la catàstrofe nuclear de Fukushima I. El portaveu del govern nipó ha reconegut que si els nivells continuen ascendint podria haver-hi afectacions a la salut humana

Agències
2 min

Barcelonala tercera que pateix la planta des de dissabte a conseqüència del terratrèmol de 8,9 punts de divendres passat,

L'agència francesa d'energia atòmica qualifica l'accident a Fukushima I de nivell 6 dins una escala de 7 (el llindar més alt és la catàstrofe nuclear de Txernòbil el 1986). L'escala internacional d'accidents nuclears (INES) fa un rànquing dels incidents i accidents nuclears. L'INES descriu el nivell sis com "una fuga significant de material radioactiu que necessita implementar ràpidament contramesures".

Les informacions sobre radiació a la zona són contradictòries. Durant el matí l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AEIA) afirmava que els nivells de radioactivitat pujaven, però ha llançat un altre comunicat en què diu que les últimes dades mostren que està baixant la radiació. Tot i això, segons l'AEIA, fins ara s'han controlat els nivells de radiació de 150 persones, i n'hi ha 23 de contaminades.

Zona d'exclusió àeria al voltant de la central

"les autoritats japoneses estan treballant molt intensament, en condicions de dificultat extrema, per estabilitzar les plantes nuclears i garantir la seguretat".

El portaveu governamental ha ofert dades sobre els nivells de radiació, que han arribat a ser 400 vegades superiors als habituals al reactor 3 i més de 100 vegades més alts al reactor 4, on s'ha produït l'incendi. Segons l'agència Kyodo, a les províncies del nord de Tòquio els nivells són entre 10 i 30 vegades més alts del que és habitual. A la capital del país, les autoritats municipals han detectat un petit increment de materials radioactius a l'aire de la metròpoli. El vent bufava en el moment dels incidents des del nord, on hi ha Fukushima, cap al sud, en direcció a Tòquio.

Tailàndia i Indonèsia adopten mesures contra la radioactivitat

Els governs de Tailàndia i Indonèsia han anunciat avui mesures per prevenir la contaminació radioactiva en resposta a l'emanació detectada en la planta nuclear japonesa de Fukushima, danyada pel fort sisme i el posterior tsunami. El departament tailandès a càrrec de la sanitat dels aliments va indicar que es realitzaran proves als productes comestibles importats de Japó, sobretot als peribles, amb el propòsit de comprovar que no es troben contaminats per la radioactivitat. El secretari general de l'administració per als aliments i medicaments, Pipat Yingsaree, va manifestar en una conferència de premsa que no es descartava ampliar l'aplicació de la mesura a tots aliments nipons en els pròxims dies.

A Indonèsia, l'agència nacional de l'energia nuclear ha anunciat que ha començat a inspeccionar el nivell de radioactivitat al nord de les illes Cèlebes, situades a uns 4.200 quilòmetres al sud de Tòquio. El responsable de l'agència, Natio Lasman, va explicar a la premsa que encara que descartaven que la contaminació radioactiva hagi arribat a aquesta regió seguint la direcció del vent, s'havia triat aquest lloc per establir-hi un observatori de seguiment. Indonèsia disposa de tres reactors destinats a la investigació i té previst inaugurar la seva primera central nuclear el 2016. Per la seva banda, Singapur va indicar ahir, dilluns, que iniciava també la inspecció dels aliments procedents de Japó per assegurar que aquests no han estat contaminats per la radioactivitat.

stats