Especials 28/05/2013

La UE aixeca amb condicions l'embargament d'armes a l'oposició siriana

L'embargament no serà vàlid a partir de divendres, però els estats de la Unió s'han compromès a no lliurar armament fins a l'1 d'agost, entre altres condicions

Efe
2 min
Els ministres d'Exteriors del Regne Unit i Bèlgica, William Hague i Didier Reynders, durant la cimera d'aquest dilluns / EFE

Brussel·lesLa Unió Europea (UE) deixarà sense validesa a partir del pròxim dia 31 el seu embargament d'armes a l'oposició siriana, encara que tots els Estats membres s'han compromès a no lliurar armament fins a l'1 d'agost i a respectar tot un seguit de condicions. Així ho va explicar el ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, que ha indicat que totes les sancions vigents contra el règim d'Al-Assad es prorrogaran per un any.

"La UE ha decidit posar fi a l'embargament d'armes a l'oposició siriana i mantenir totes les altres sancions a Síria", ha confirmat el ministre d'Exteriors britànic, William Hague, i ha assegurat que el resultat és el que buscava Londres. Hague ha destacat que el Regne Unit no té "plans immediats per enviar armes a Síria", però ha insistit que la decisió d'aquest dilluns li dóna "flexibilitat per respondre en el futur si la situació continua deteriorant-se". Londres portava mesos insistint en la necessitat de fer aquest pas, que era rebutjat d'entrada per una majoria de països, un grup que en els últims dies ha anat perdent efectius, entre ells, Espanya.

Segons García-Margallo, el govern espanyol s'ha vist "forçat" a fer aquest gir per l'evolució de les circumstàncies a Síria, la internacionalització del conflicte i la necessitat de tractar d'accelerar-ne la fi. Aquest dilluns ha estat Àustria l'estat més crític amb la iniciativa impulsada pel Regne Unit i, en menor mesura, per França. Després d'hores de negociacions, els ministres no han aconseguit una posició comuna sobre l'embargament a l'oposició, per la qual cosa desapareixerà el proper dia 31, tal com volien París i Londres.

Acord intergovernamental

En paral·lel, els països han pactat un acord intergovernamental en què es comprometen a no lliurar armes fins a l'1 d'agost per tal de "donar una oportunitat al diàleg" en el marc de la possible Conferència de Pau de Ginebra, segons ha explicat García-Margallo. En aquest text, ha indicat, s'inclouen, a més, condicions que limiten el lliurament d'armes que tinguin com a finalitat la protecció dels civils i salvaguardes per garantir que no cauen en males mans.

Mentrestant, la UE acorda mantenir la resta de sancions imposades a Síria, que inclouen una gran bateria de mesures diplomàtiques, financeres i comercials contra Damasc, segons han confirmat diversos ministres.

stats