FIRA DE BARCELONA
Especials 02/10/2019

La sostenibilitat i la conscienciació ambiental, eixos del Saló Nàutic de Barcelona

La mostra torna amb moltes novetats al Port Vell de Barcelona del 9 al 13 d’octubre

Judit Monclús
3 min
La sostenibilitat i la conscienciació ambiental, eixos del Saló Nàutic de Barcelona La mostra torna amb moltes novetats al Port Vell de Barcelona del 9 al 13 d’octubre

El Saló Nàutic Internacional de Barcelona arriba a la 58a edició centrat en la sostenibilitat nàutica com un dels reptes de present i de futur. Les embarcacions híbrides i solars, les innovacions per recollir microplàstics submarins, la presentació de productes nàutics elaborats amb materials reciclats o l’adopció de mesures per reduir l’impacte mediambiental seran alguns dels eixos al voltant dels quals pivotarà la mostra que, organitzada per Fira de Barcelona, se celebra del 9 al 13 d’octubre als molls d’Espanya i de la Fusta del Port Vell de Barcelona.

“Els practicants de la nàutica som els primers interessats a protegir l’entorn on duem a terme una de les nostres grans passions. Els amants del mar no podem restar de braços plegats davant la degradació dels nostres mars i oceans. I el Saló Nàutic de Barcelona ha volgut ser el primer a prendre el timó de la sostenibilitat”, afirma Luis Conde, president del saló. En aquest sentit, l’esdeveniment organitza la jornada Cuidem el mar. Cap a la sostenibilitat, en què es debatrà l’impacte de l’activitat nàutica i les mesures que es poden implementar per minimitzar la presència de residus en mars i oceans. Hi participaran l’investigador Rafael Sardà, del Centre d’Estudis Avançats de Blanes del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC); Vanesa-Sarah Salvo, coordinadora a Espanya de l’ONG Surfrider Foundation; Antonio Zaforteza, conseller delegat de Port Adriano de Mallorca, i navegants com Dídac Costa, regatista que amb el seu veler One Planet, One Ocean ha fet la volta al món en solitari. En el marc d’aquesta jornada també està previst que es presenti el Decàleg per a una nàutica sostenible, perquè els amants de la nàutica disposin d’una guia de bones pràctiques per gaudir de la seva passió amb el màxim respecte per l’entorn marí. També està prevista la celebració del primer Fòrum La Mar en Femení per posar en valor el paper de la dona al sector nàutic.

Jordi Freixas, director del Saló, Luis Conde, el president, i Carlos Sanlorenzo, secretari general de l'ANEN, en la roda de premsa de presentació / SALÓ NÀUTIC

Més expositors, més marques

L’edició d’enguany del Saló Nàutic creix un 7% respecte a la del 2018 i comptarà amb noves marques, tindrà un total de 290 expositors i més de 700 embarcacions, 180 de les quals formaran part de la mostra flotant. Cal destacar que, amb 23 catamarans i 20 embarcacions de vela lleugera i esportiva, el saló en presenta la més gran oferta a l’Estat i una de les més importants de tot Europa. A més, també hi seran presents 15 embarcacions (vuit a vela i 7 a motor) nominades al prestigiós premi European Yacht of the Year.

Es preveu una assistència de públic superior a la de l'any passat, que com es pot comprovar va ser considerable / SALÓ NÀUTIC

El Saló Nàutic comptarà amb tres embarcacions 100% elèctriques: la X Shore Eelex 8000, coneguda com el Tesla del Mar, de 8 metres d’eslora i amb una autonomia de 100 milles nàutiques; la Naviwatt ZenPro 580, una semirígida elèctrica amb una autonomia de fins a 13 hores; i la Narke GT45, la primera moto elèctrica del món, un jet ski de 4,02 metres d’eslora. També presentarà el primer catamarà de La Bella Verda, que es propulsa a vela i amb dos motors elèctrics que es carreguen amb una placa solar i que abat la xarxa central del vaixell per recollir els objectes sòlids que troba en el seu recorregut fins a mig metre de profunditat. A la vegada, es donarà a conèixer la SB Buoy, una boia submergida que, inspirada en el peix manta i fabricada amb materials compostos naturals, filtra els microplàstics i deixa passar el plàncton.

Gent de mar

Per fomentar la pràctica de la nàutica i arribar a nous públics, i sota el lema Gent de Mar, el vaixell escola Barcelona World Race IMOCA 60 permetrà que els visitants del saló hi pugin a bord per viure en primera persona com és navegar en un veler de competició de 18,29 metres d’eslora gràcies a la col·laboració de la Fundació de Navegació Oceànica de Barcelona (FNOB). Per la seva part, la Federació Catalana de Vela comptarà amb un espai divulgatiu per donar a conèixer a grans i petits el que és la vela esportiva i d’iniciació. “El saló no és només una plataforma comercial de venda d’embarcacions, sinó que aplega una àmplia oferta de serveis i noves modalitats per gaudir del mar i de la navegació, així com múltiples opcions per acostar la nàutica a tots els públics i a tota la família”, indica Jordi Freixas, director de la mostra, que a la imatge apareix amb Luis Conde, president del Saló, i Carlos Sanlorenzo, secretari general de l’ANEN, durant la roda de premsa de presentació del certamen.

En aquesta ocasió, el saló compta amb una novetat per al gran públic: el 100% Village-Market Saló Nàutic, un mercat de moda i complements amb música en directe, food trucks i activitats infantils, que se suma a la tradicional Nit de la Nàutica, que tindrà lloc el dia 11, amb actuacions musicals i degustacions gastronòmiques. En el vessant més lúdic, el saló disposarà de l’Àrea Fun Beach, una zona de proves amb accés al mar per fer sessions de vela lleugera, caiac o pàdel surf. Així mateix, organitzarà una nova edició del Barcelona SUP Festival, trobada d’aficionats al pàdel surf que practicaran aquesta modalitat a les aigües del Port Vell, i acollirà la tercera Barcelona Paddle Race, una competició en mar obert amb sortida des del Prat de Llobregat. A la vegada, el saló reforçarà l’àrea de Marina Tradicional amb l’exposició, al Moll d’Espanya, d’embarcacions clàssiques on es duran a terme tallers i activitats per a tota la família.

stats