crisi del deute
Especials 06/07/2012

Samaràs presenta el pla de govern al Parlament grec amb l'horitzó de les privatitzacions

Ara
2 min

BarcelonaEl primer ministre grec, Andonis Samaràs, ha de presentar aquest divendres al Parlament el pla de govern de la coalició sorgida de les eleccions del 17 de juny. La intervenció posarà fi a la incertesa sobre els plans del nou executiu, que ha promès renegociar les condicions del pla de rescat del país, signades per Samaràs i Evànguelos Venizelos, líder del Pasok, abans dels comicis.

Samaràs va tenir dijous el primer contacte com a cap de govern amb els representants de la 'troica'. Està previst que presenti un ampli pla de privatitzacions i d'eliminació i fusió d'agències estatals, i que s'oposi a més acomiadaments en el sector públic, que es transformarien en trasllats forçats dins l'administració.

El nou govern va presentar el 23 de juny una proposta de renegociació del memoràndum, el document que regula els acords del govern grec amb la Unió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional. El text contemplava desfer les reformes laborals i recuperar el salari mínim als nivells anteriors a les retallades, a més de demanar més temps per l'aplicació de les reformes.

Però sembla que el nou ministre de finances, Iannis Stournaras, hauria renunciat a aquesta proposta, segons explica avui el diari 'Financial Times'. Stournaras ha declarat que abans de demanar qualsevol renegociació, Atenes ha d'accelerar les reformes que li reclamen els creditors. "El programa està fora de terminis i no podem demanar res als nostres creditors abans de tornar a engegar-lo", ha dit el ministre al diari. "Hi ha llum al final del túnel, però el túnel és molt llarg", conclou.

El canvi ha arribat amb la visita dels representants de la UE i l'FMI a Atenes aquesta setmana, i amb les declaracions de Christine Lagarde, directora gerent de l'FMI, que en una entrevista a la televisió va dir que no es plantejava "cap negociació ni renegociació" del rescat de Grècia.

stats