Sector editorial

La lectura en català continua creixent: passa del 21,2 al 26,4% en cinc anys

Un de cada quatre catalans llegeix en català habitualment, segons es desprèn de l'informe d'Hàbits de lectura i compra de llibres a Catalunya el 2015

Ara
2 min
Una imatge de Sant Jordi

BarcelonaEl 26,4% dels lectors té el català com a llengua de lectura habitual de llibres d'oci, el 71% el castellà i el 2,6%, altres l'any 2015. Aquestes són algunes dades de 'L'Estudi sobre els Hàbits de Lectura i Compra de Llibres a Catalunya 2015' realitzat per Conecta i que ha estat presentat aquest dilluns.

L'estudi indica que en els darrers cinc anys el català ha guanyat 5,2 punts percentuals com a llengua de lectura habitual entre els lectors. De fet, el 2011, el 21,2% dels lectors tenia el català com a llengua de lectura habitual de llibres d'oci i el 77,6% el castellà; el 2012, un 76,6% escollien el castellà i el 22% el català, i el 2013, un 76,3% escollien el castellà i 22,1% el català. Una de les altres dades destacades és que el 66,3% dels catalans és lector de llibres, quatre punts percentuals més que el 2011: aquest percentatge s'apropa a la mitjana europea, que actualment és del 68%.

Lectura en digital

"Una dada que ens omple de satisfacció és que, actualment, només un de cada quatre lectors llegeix en digital –ha comentat Patrici Tixis, president de la Cambra del Llibre–. L'oferta en digital és competitiva, però no arriba al 25%. Estem arribant als estàndards dels països occidentals i creiem que el percentatge de lectors digitals no creixerà. Així i tot, la facturació en digital només representa entre un 3 i un 5% del total, això vol dir que la diferència té a veure amb la pirateria. En això som líders a Europa". La lectura de llibres digitals ha passat de representar un 6,5% el 2011 al 24,3% l'any passat.

L'informe presentat al Departament de Cultura està elaborat per Conecta a petició de la Conselleria amb entrevista telefònica amb qüestionari estructurat. La mostra s'ha fet a partir d'un total de 1.200 entrevistes a les quatre demarcacions catalanes de maig a desembre de 2015.

El Gremi perseguirà les llibreries que se saltin les normes per Sant Jordi

El Gremi de Llibreters de Catalunya actuarà en cas de detectar llibreries que apliquin descomptes del 10% fora de la jornada de Sant Jordi, que tindrà lloc aquest dissabte, ha advertit el president del gremi, Antoni Daura. "En principi aquí no es pot fer, no vull amenaçar, però si detectem casos d'aquests haurem d'actuar", ha aclarit el líder del gremi. Segons Daura, la festivitat de Sant Jordi és cívica i cultural, i "el descompte és un element més, però no ha de ser l'element central de la jornada"

stats