JUDO
Especials 03/08/2012

La judoka Shaherkani esdevé la primera dona de l'Aràbia Saudita que participa als Jocs amb un hijab especial

En un dia històric per a l'esport femení, l'Aràbia Saudita i el Qatar han fet competir atletes femenines per primer cop en uns Jocs

Efe
2 min
La judoka de l'Aràbia Saudita Shaherkan, durant el seu combat

BarcelonaLa judoka saudita Wojdan Shaherkani s'ha convertit avui en la primera dona del seu país a participar en uns Jocs Olímpics després de disputar un combat davant Melissa Mojica (Puerto Rico) en la categoria de +78 quilos. Shaherkani, que juntament amb l'atleta Sarah Attar (800 metres) és la primera dona convocada a la delegació olímpica d'Aràbia Saudita, va estar a punt de no participar en aquesta cita a causa de la prohibició de la Federació Internacional de Judo (IJF) de competir amb hijab.

No obstant això, després de les negociacions entre el Comitè Olímpic Internacional (COI), la IJF i la delegació saudita, la jove judoka de 16 anys, que va rebre una invitació especial per participar a Londres 2012, va poder sortir a lluitar amb un hijab especial que respecta la "sensibilitat cultural musulmana".

Quan per la megafonia se la va presentar com la primera dona saudita a debutar en uns Jocs Olímpics, el públic de l'Excel Arena la va rebre amb un gran aplaudiment. Encara que en aquest cas el rendiment esportiu quedava en segon pla, Shaherkani, que només té cinturó blau –dos nivells per sota del negre– i fa dos anys que practica aquest esport, no va ser rival per a l'experimentada judoka porto-riquenya, que se'n va desfer en el primer atac que va fer al minut de combat. La seva experiència olímpica va durar uns 90 segons.

En un país on les dones han de demanar permís a un home per viatjar, treballar, casar-se, divorciar i fins i tot tractar-se en un hospital, la participació de la judoka en aquests Jocs ha aixecat polèmica. El fet de competir davant la presència d'homes a les grades o de vestir roba ajustada ha aixecat les crítiques d'alguns sectors de la societat saudita. Malgrat tot, Shaherkani va fer història al llarg dels pocs segons que va durar el combat. El pròxim 8 d'agost arribarà el torn de la seva companya, l'atleta Attar, que participarà en les rondes preliminars dels 800 metres.

L'Aràbia Saudita, Qatar i Brunei eren els tres únics països que mai havien inclòs dones als seus equips olímpics. També avui s'ha estrenat la primera atleta de Qatar, la velocista Noor Hussain Al-Malki, que s'ha lesionat als 100 metres lliures i no ha pogut acabar. També ha competit amb un hijab especial.

stats