Especials 27/05/2013

Debat a la UE: Cal aixecar l'embargament d'armes a Síria? Espanya s'hi mostra a favor

Madrid se suma a la iniciativa de París i Londres, que es debat aquest dilluns a Brussel·les. L'objectiu és facilitar que els rebels s'armin

Ara
1 min
Imatge difosa per una xarxa de l'oposició on es veu un tanc del règim d'Al-Assad destrossat a prop de Damasc. REUTERS

BarcelonaLondres, París i Madrid defensen aquest dilluns davant dels seus socis de la Unió Europea l'aixecament de l'embargament d'armes a Síria. L'objectiu, segons els estats membres, és beneficiar a l'oposició siriana. Tot i això, els tres països plantegen aplaçar el subministrament d'armament fins que se sàpiguen els resultats de la pròxima conferència de pau a Ginebra, prevista pel juny, i on està previst que participi tant una delegació del règim sirià com de l'oposició siriana.

En arribar a la reunió dels Vint-i-set a Brussel·les, el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, ha defensat la seva posició: "El que proposem és que s'adopti la decisió, que sigui un element de pressió per a la negociació i, per tant, donar una oportunitat al diàleg".

Madrid vol que es mantinguin les sancions vigents al règim sirià però amb unes modificacions per permetre l'entrega a l'oposició de "material defensiu per protegir la societat civil", una visió liderada per París i Londres, que fa mesos que pressionen perquè s'aixequi l'embargament d'armes.

Àustria, Suècia, Finlàndia i Holanda s'hi oposen

Diversos països de la Unió Europea no comparteixen l'opinió de França i el Regne Unit, perquè temen que l'armament caigui en mans de grups islamistes radicals. El ministre d'Exteriors austríac, Michael Spindelegger, ha reiterat aquest dilluns abans d'entrar a la reunió que s'oposa a aixecar l'embargament d'armes europeu a l'oposició siriana i ha advertit que la mesura aniria en contra d'anys de política exteriors de la Unió Europea.

"Som una comunitat de pau i hem de seguir sent una comunitat de pau", ha afirmat Spindelegger. Suècia, Finlàndia, Holanda i la República Txeca defensen aquest punt de vista.

stats