Especials 04/06/2022

Un Sitges autèntic, divers, 'slow' i proper

3 min
Sitges, amb 17 km de costa, viu bolcat al mar

Cosmopolita, creatiu, divers, autèntic, respectuós i bolcat al mar. Així és Sitges, l’indret que inspirà el modernisme català i que segueix inspirant any rere any turistes i visitants d’arreu del món. Per a molts, el secret rau en les seves 26 platges de sorra fina al llarg de 17km de costa. Per a d’altres, els més de 300 dies de sol a l’any. Però Sitges també és gastronomia, cultura, festes, tradicions, compres, esport, i també sostenibilitat!

L’aposta per un turisme respectuós, diversificat, desestacionalitzat, descentralitzat i responsable han fet de Sitges una destinació sostenible de referència. Així, són nombroses les iniciatives tant públiques com privades per posar en valor el territori des del punt de vista mediambiental però també social, econòmic i cultural. Unes propostes que també fan que residents, turistes i visitants visquin una experiència més slow.

Imatge del casc antic de Sitges

Precisament, en un estudi recent de la regidoria de turisme de l’Ajuntament de Sitges, aquest any s’han comptabilitzat més de 1.000 iniciatives sostenibles dutes a terme des dels allotjaments turístics sitgetans que es comuniquen a través de diferents canals online, de les quals el 40% estan vinculades la gestió de residus.

L’agenda turística de Sitges és plena d’activitats relacionades amb el medi ambient obertes tant a ciutadans com a turistes. Projectes de caire global com les jornades Let’s Clean Europe, a través de les quals es pretén conscienciar de la gran quantitat de residus que llencem a la natura a través de neteja de platges i zones verdes, conviuen amb activitats com les visites nocturnes a espais com les basses del Jardins de Terramar per descobrir la seva vida natural, o sortides en vaixell per contemplar la fauna marina del Garraf, entre d’altres.

En el marc d’aquest turisme sostenible local destaquen espais concrets, a banda de les platges i del Parc del Garraf, un dels principals recursos turístics del municipi, amb més de 12.000 hectàrees vora el mar i un 20% del territori del qual pertany a Sitges. Els Jardins de Terramar, un espai ideal per gaudir en família i també per escoltar bona música en el marc del Festival Jardins de Terramar, on s’hi ha augmentat la biodiversitat d’espècies autòctones protegides que en converteix els estanys en centre d’atracció pedagògic i turístic.

Can Milà és el nou Centre d'Atenció al Visitant

El nou centre d’Atenció al Visitant de Can Milà de Sitges és el punt d’inici de l’experiència Sitges per als visitants que arriben a la vila en cotxe. El seu jardí ha estat concebut com un espai de biodiversitat a través del qual s’ha recuperat la flora i la fauna autòctones del Garraf i s’ha engegat tot un procés pedagògic amb escoles locals i també de dinamització de l’espai.

Com a entitat capdavantera, el Centre d’Estudis del Mar és un centre de Diputació de Barcelona ubicat en una casa d’època a primera línia del Passeig Marítim de Sitges i està especialitzat en la difusió, sensibilització i participació ambiental, amb un calendari d’activitats mensuals obert a gent de totes les edats i nacionalitats.

I per als amants del slow travel, Turisme de Sitges ofereix a través del seu web www.sitgesanytime.com un seguit d’activitats per gaudir de Sitges i el seu entorn de la manera més conscient possible.

Destinacions Biosphere

Des del 2016, Sitges forma part de les destinacions Biosphere, un conjunt de municipis i regions turístiques distingides amb el certificat internacional avalat per l’OMT. Així, el municipi es regeix per 5 punts clau per a la gestió de la sostenibilitat turística: el cultural-social, l’econòmic, el mediambiental, el territorial i el de governança.


Nou banderes blaves

Sitges ha aconseguit revalidar aquest 2022 les 9 banderes blaves per a les platges del municipi, que certifiquen l’excel·lència de l’espai. Així, la vila continua sent el municipi català amb més banderes blaves i el quart en lloc estatal. Les banderes blaves són la màxima distinció a la qualitat de les platges... Les platges que tenen bandera blava per aquesta temporada són Les Botigues, Garraf, Marina d’Aiguadolç, Balmins, Sant Sebastià, La Ribera, L’Estanyol, la Barra i Terramar. A més de les banderes blaves, les platges de Sitges estan adherides a la certificació Biosphere. La regidoria de Platges també treballa per renovar la ISO 14001 i la distinció de gestió ambiental EMAS, que reconeix la gestió ambiental a les platges. I també hem obtingut bandera blava pels 3 ports esportius de Sitges, com són Port Ginesta, Port de Garraf i Port d'Aiguadolç.

stats